Getest: chocolade
Vroeger had je melkchocola, witte en pure chocolade. En heel avontuurlijk: butterscotch, mokka of met hazelnoot. Tegenwoordig is het chocoladeschap ontploft met ruim zeventig soorten – bonbons en gevulde repen niet meegerekend. We proefden de tien meest bizarre smaken. ‘Als ik zoute stokjes wil, koop ik wel zoute stokjes.’
Het panel
Petra Albertema, manager van een druk gezin, vegetariër
Pim Beets, gepensioneerd fijnproever
Ronald van Eijk, parttime hovenier, ervaren proever Wanda Leerssen, fysiotherapeut, chocoladeliefhebber
Loethe Olthuis, culinair onderzoeksjournalist
José Rozenbroek, hoofdredacteur RADAR+, chocoladeliefhebber
Martina van Smeden, eigenaar chocoladewinkel Cacao, Utrecht
Yara Vesters, student, kritische proever
De proeverij
Het uitgebreide panel, bijgestaan door chocolatier Martina van Smeden, heeft tien van de opmerkelijkste chocoladesmaken in de supermarkt geproefd. De soorten zijn in stukjes gebroken en blind geproefd, zodat de herkomst moeilijk te achterhalen was. Slechts één van de proevers, een doorgewinterde chocoladeliefhebster, herkende een reep. De chocolades werden op drie punten beoordeeld: vind je ze lekker? Zijn de ingrediënten herkenbaar? Zou het een verlies zijn als deze smaak uit de schappen zou verdwijnen? De opvallendste smaken bleken afkomstig van het merk Tony Chocolonely en de huismerken van Albert Heijn en Jumbo. De chocolade van het Belgische merk Godiva was een buitenbeentje. Bij de chocolade werden water, wit stokbrood en komkommerschijfjes gegeven om de mond tussendoor te neutraliseren; dat bleek bij bepaalde smaken ook hard nodig.
De test
Delicata Discover Happiness – melkchocolade met rode curry en kokos
€ 2- Duurzaamheidslabel: UTZ
- Gewicht: 100 g
- Te koop bij: AH
Loethe: ‘Specerijen, ui, vezels die tussen je tanden blijven steken … Ongelooflijk, maar niet in positieve zin.’ José: ‘Dieptepunt! Wie verzint dit?’ Wanda: ‘Kan iemand ze vertellen dat knoflook, ui en chocolade beslist géén goede combinatie is?’ Petra: ‘Dit is een kruidenblokje voor in de nasi.’ Pim: ‘Gekruide Brinta. Niet te eten.’ Martina: ‘Kruidnagel, kaneel, anijs, knoflook en taaie vezelstukjes. Een ratjetoe aan smaken in veel te zachte chocolade.’
Delicata Discover Happiness – witte chocolade met meloen en matcha thee
€2- Duurzaamheidslabel: UTZ
- Gewicht: 100 g
- Te koop bij: AH
Loethe: ‘Aan de kotskleur te zien, zit er groene thee in. Maar wel slechte, met een vissmaak. Of zeewier?’ Ronald: ‘Wat is dat taaie, plakkerige?’ Wanda: ‘Dat heb ik eruit gesabbeld, maar dan weet ik het nog niet.’ José: ‘Wat een aanstellerige chocolade!’ Martina: ‘Geen aantrekkelijke kleur en een zure, taaie vulling die ook nog onregelmatig is verdeeld. Van alles wat we hebben geproefd, heeft dit het minste met chocolade te maken.
Delicata Discover Happiness – pure chocolade lavendel-karamel
€ 2- Duurzaamheidslabel: UTZ
- Gewicht: 100 g
- Te koop bij: AH
Loethe: ‘Wc-reiniger! En die smaak blijft nog hangen ook!’ Wanda: ‘Mijn oma had zakjes in de linnenkast die geurden zoals dit smaakt.’ Martina: ‘Lavendel! Bij zo’n uitgesproken smaak is de basischocolade extra belangrijk. Maar hier is geen chocoladesmaak te bekennen.’ José: ‘Het is alsof je in een stuk zeep bijt in plaats van in chocolade.’ Yara: ‘Vies, maar ik voel me wel chic omdat ik lavendelchocolade eet!’ Pim: ‘Soms is het zó fijn als je smaak wat is afgezwakt omdat je ouder bent.’
Delicata Discover Happiness – melkchocolade met yuzu en zeewier
€ 2- Duurzaamheidslabel: UTZ
- Gewicht: 100 g
- Te koop bij : AH
Loethe: ‘Is dit wel chocolade? Ik proef alleen iets zuurzoets. Met een raar nasmaakje.’ José: ‘Net een zuurtje, maar als ik dat wil, koop ik wel een rolletje Rang. Deze mag zo het schap uit.’ Yara: ‘Kinderreep. Of strepsils.’ Petra: ‘Als je sabbelt houd je inderdaad korreltjes Rang over.’ Martina: ‘Ik ben de chocolade helemaal kwijt.’
La Place – pure chocolade biet-hazelnoot
€ 2,60- Duurzaamheidslabel: UTZ
- Gewicht: 180 g
- Te koop bij : Jumbo
Loethe: ‘Ik proef wat notigs en zit almaar op een onbestemd, vezelig stukje te kauwen.’ Pim: ‘Ik heb geen noten of vruchtjes, alleen best lekkere chocolade.’ José: ‘Ik ook. Goede chocolade, maar geen vulling.’ Martine: ‘Bij mij zit er misschien een ministukje gesuikerde amandel in? Verder proef ik wel iets zoetigs, beetje geparfumeerd.’ Ronald: Krenten? Rozijnen?’ Petra: ‘Cranberries?’
Tony’s Chocolonely – witte chocolade met citroen en maanzaadcrumble
3,30- Duurzaamheidslabel: Fairtrade
- Gewicht: 180 g
- Te koop bij : diverse supermarkten
Loethe: ‘Zoet en dan zuur. Yoghurt?’ Ronald: ‘Te zuur in plaats van zoet.’ Yara: ‘Ziet er wel leuk uit met die spikkels. Maar ik proef ze niet.’ Petra: ‘Goede dooreet-chocolade, maar geen idee wat dat zuurtje is.’ José: Foute chocolade waar je toch van kunt blijven eten.’ Martina: ‘Vreemde, zure witte chocolade met maanzaad en iets krokants. Hip en goedkoop, want zo’n krokantje is meestal gepofte rijst, dus lucht.’
La Place – pure chocolade met peer, anijs en knapperige rijstcrisps
2,60- Duurzaamheidslabel: UTZ
- Gewicht: 180 g
- Te koop bij : Jumbo
Loethe: ‘Ondefineerbare fruitstukjes en een bijsmaakje, maar waar is de chocolade?’ Yara: ‘Ik vind het best lekker. Volgens mij zit er anijs in, en sinaasappel.’ Martina: ‘Ik proef een specerij. Kruidnagel, kaneel, anijs? Met gekonfijte peer of zoiets. De chocoladesmaak is direct weg. Een ratjetoe van losse smaken.’ Ronald: ‘Evergreen appel met gebakken lucht. Niet heel vies, maar ik hoef niet nog een stukje.’
Tony’s Chocolonely – melkchocolade 42% met pretzel-toffee.
€ 2,80- Duurzaamheidslabel: Fairtrade
- Gewicht: 180 g
- Te koop bij: diverse supermarkten
Wanda: ‘Deze ken ik! Met pretzels! Zoet maar wel lekker, voor ’s avonds op de bank.’ Loethe: ‘Niet vies, maar ben je een sabbelaar zoals ik, dan houd je zompige stukjes over.’ Martina: ‘Pretzels met karamel en zout. Duidelijk overgewaaid uit Amerika. De chocolade is te zoet, de pretzelstukjes te zout, het botst.’ Petra: ‘Als ik zoute stokjes wil, koop ik wel zoute stokjes.’ José: Karamel en zeezout, niet slecht.’
Delicata Discover Happines – puur szechuanpeper en rijstc
€ 2- Duurzaamheidslabel: UTZ
- Gewicht: 100 g
- Te koop bij: AH
Loethe: ‘Peper! Met citrus? Best goed, maar weer van die onnodige crunchstukjes.’ Pim: ‘Peper klopt wel bij die pure chocolade.’ Petra: ‘Dit is toch niet fijn snoepen?’ Yara: ‘Het is óf sambal óf chocolade. Niet allebei.’ Ronald: ‘De eerste waarvan ik denk: doe maar!’ Martina: ‘Roze peper? Niet heel slecht, maar wel geknutseld, te veel bedacht.’ José: ‘Een klein blokje bij de koffie is wel lekker.’
Godiva London Eton Mess – witte chocolade met aardbeien en knapperige meringuestukjes
€ 2,05- Duurzaamheidslabel : geen
- Gewicht: 87 g
- Te koop bij : AH
Loethe: ‘Romig, zoetzuur. Duidelijke aardbeismaak maar nogal vage crunch.’ Ronald: ‘Die roze kleur is zo weerzinwekkend dat ik amper kan proeven. Maar eigenlijk best lekker.’ Yara: ‘Danoontje met aardbei! Ik vind dit echt tof!’ Petra: ‘Dit is echte verwenchocolade.’ José: ‘Wat te veel barbiechocolade voor mij. Zonder die kleur had ik misschien niet aan aardbei gedacht.’ Martina: ‘Redelijk goed. Niet mierzoet, er is samenhang in de smaak.’
De conclusie
Chocolade met bizarre smaken als citroen, curry of lavendel: voor ons proefpanel hoeft het niet. Sommigen konden af en toe een klein blokje afwijkende chocolade nog wel waarderen, maar anderen gaven vooral de voorkeur aan chocolade die gewoon chocolade is: een zoete, smeltende traktatie. Bovendien bleek er onderscheid tussen ‘sabbelaars’ en ‘kauwers’: de eerste categorie laat de chocolade langzaam in de mond smelten, waardoor zij taaie toevoegingen (zoals biet en meloen) of melige stukjes (pretzels) als veel hinderlijker ervaren dan de proevers die vooral in hun chocolade bijten. Opvallend was ook dat de vulling in de chocolade vaak ver te zoeken was: in sommige stukjes zat zelfs niets. Volgens onze chocolatier is dat niet nodig. Bij goedgemaakte chocolade is de vulling juist gelijkmatig verdeeld. Wát er precies in de chocolade zat, was meestal behoorlijk onduidelijk. Peer, biet, meloen, szechuan-peper, groene thee, zeewier, yuzu: de fabrikanten kunnen ze er net zo goed niet in stoppen. Alleen de lavendel was onmiskenbaar aanwezig, maar dat maakte die chocolade beslist niet lekkerder. Zouden de proevers het betreuren als één van deze variëteiten zou verdwijnen? ‘De Eton Mess witte chocolade’, zei Yara. Laat dat nou nét de enige chocolade zijn waar geen enkel duurzaamheidskeurmerk op te bekennen viel.
Conclusie: geef je geld niet uit aan buitenissige chocoladesmaken! Ze zijn zelden écht lekker, volgens onze deskundige meestal niet goedgemaakt en vooral bedoeld als lokkertje van de fabrikant. Betaal liever meer voor duurzame chocolade die je echt lekker vindt, of houd het bij de bekende en beproefde smaken.