Tobben in de nacht

Daar lig je, klaarwakker in het donker. Problemen en probleempjes worden opgeblazen tot reusachtige proporties. Je piekert, woelt en maalt en staat de volgende ochtend doodmoe op. Waarom lijkt ’s nachts alles erger?

Mensen die te weinig slapen, hebben meer kans op depressies, angsten en verslaving. Ook komen ze eerder te overlijden dan mensen die wel goed slapen. Als je ’s nachts in je bedje zulke dingen bedenkt, kun je het slapen wel vergeten. Help! denk je, als ik nu niet ga slapen, word ik depressief. En terwijl je zo ligt te woelen kunnen kwesties die je overdag met gemak kunt relativeren ’s nachts ook nog eens uitgroeien tot enorme rampen. Al snel is de slaapkamer gevuld met doemscenario’s en nare visioenen – de spoken van de nacht. Hoe komt het dat we ’s nachts zo piekeren? Waarom ziet alles er dan ongelooflijk somber uit? En, nog belangrijker: hoe kom je daarvan af?

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan