Digitale detox

Sommige mensen zitten urenlang per dag op hun smartphone, tot hun eigen schande. Journalist Diana de Veld (3 uur en 16 minuten per dag) vond het tijd voor een digitale detox. Ze gooide Facebook, Instagram,
Messenger en nog wat andere apps van haar telefoon. Wie doet het haar na?

De tijd waarin we geen smartphones hadden, lijkt ongelooflijk lang geleden. Toch verscheen de allereerste iPhone pas in 2007. Het duurde nog enkele jaren voordat bijna iedereen vergroeid raakte met zijn telefoon. In 2018 had al 87 procent van de Nederlanders tussen 16 en 75 jaar een smartphone, waarmee we samen met Denemarken koplopers zijn binnen Europa. In 2017 bleek uit een peiling door EenVandaag dat een kwart van de Nederlanders minimaal drie uur per dag besteedt aan zijn smartphone. Voor jongeren was dat percentage 60 procent, en 15 procent van de jongeren zat zelfs meer dan zes uur per dag op hun telefoon. Zelf kocht ik in 2009 mijn eerste echte smartphone, tegenwoordig heb ik een iPhone. Verstopt onder de instellingen vind ik een analyse van mijn telefoongebruik. Het is schrikbarend: vorige week bracht ik gemiddeld drie uur en zestien minuten per dag door op mijn mobiel. Dat is een vijfde deel van mijn wakkere tijd! En dan te bedenken dat ik als goed voornemen voor 2020 de spelletjes Wordfeud en Ruzzle al verwijderde.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan