Voedingstrend: Microbendieet

Het Microbendieet is een nieuw, trendy dieet om af te vallen.

Microbendieet, wat is het?
Een voedingswijze die erop gericht is om het darm-microbioom (de darmflora) gezond te houden of te herstellen.

Wat is de claim?
Je gezondheid wordt in je darmen bepaald. Als je je darmen gezond houdt, gaan je gezondheid en weerstand enorm vooruit. En je valt nog af ook.

Waar komt het vandaan?
Hoewel al veel langer bekend is dat een gezonde darmflora belangrijk is voor je gezondheid, is vooral het boek Het Microben Dieet (The Microbiome Diet) van de Amerikaanse internist Raphael Kellman verantwoordelijk voor deze voedingstrend.

Wat eet je?
Vooral veel groenten en fruit, peulvruchten en volkoren granen. Verder mager vlees, onverzadigde vetten en extra gefermenteerde voeding zoals zuurkool, augurken en kombucha. Daarnaast is het belangrijk om probiotische voedingsmiddelen of supplementen te nemen.

Wat eet je niet?
Voorbewerkte en verpakte voedingsmiddelen, producten waar suiker of gist in zit, soja, gluten en zuivel. Dus brood en melk mogen bijvoorbeeld niet.

Hoe doe je het?
Je koopt het boek Het Microben Dieet en volgt de adviezen en het dieet uit dat boek. Het is vrijwel onmogelijk om dit op je eigen houtje te doen. Het dieet bestaat uit drie fases: in de eerste fase, die drie weken duurt, volg je een dieet om slechte bacteriën te verwijderen en goede bacteriën te kweken. Tijdens de tweede fase van vier weken pep je je stofwisseling op en in de laatste stap leer je hoe je je darmen blijvend gezond kunt houden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat je de rest van je leven 70 procent van het dieet blijft volgen.

Werkt het?
Voor een gezonde darmflora is het inderdaad belangrijk om voldoende vezels te eten en het dit dieet is heel rijk aan vezels. En aan gezonde producten met veel voedingstoffen. Over het algemeen eet je niet te veel calorieën, al is het alleen maar omdat je geen bewerkte producten eet of suikerrijke voedingsmiddelen. Dus ja: voor veel mensen is dit gezonder dan hun huidige voedingspatroon en afvallen doe je in het begin zeker.

Nadelen of bezwaren?
Het dieet is behoorlijk bewerkelijk en lastig om vol te houden. Meer groenten en fruit en minder bewerkte voedingsmiddelen en suiker eten is gezond, maar het vermijden van gezonde producten als zuivel en (volkoren)brood (gluten) als je geen echte intolerantie of allergie hebt, is geen goed idee. De aanbevolen ‘probiotische’ gefermenteerde producten als kombucha en zuurkool bevatten ongezond veel zout: dan zou je beter yoghurt kunnen nemen, daar zitten ook gezonde bacteriën in. Bovendien is goede voeding niet de enige factor bij het gezond houden van je darmen. Ook roken, stress, overgewicht, erfelijke factoren, te weinig bewegen en medicijngebruik hebben invloed.

Dit is een bijlage van:

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Registreer je nu gratis en lees meteen meer!

Registreer gratis