Terugveren na een trauma

De meeste mensen die iets schokkends meemaken, verwerken dat goed. Maar het kan ook zo zijn dat een traumatische gebeurtenis psychische gevolgen heeft. Dat je steeds herbeleeft wat er gebeurde, vermijdingsgedrag vertoont en al schrikt van een deur die hard dichtslaat. Daar kun je zelf iets aan doen.

Net als de psychologische begrippen depressie, narcisme en burn-out is de term trauma (kort voor posttraumatische stressstoornis) helemaal ingeburgerd in de Nederlandse taal. Dat is nuttig, want nu kunnen we een trauma eerder herkennen bij onszelf en anderen, zodat er eerder hulp kan worden geboden. Maar met de popularisering van diagnostische termen raakt ook altijd de ware betekenis van die termen zoek. Tegenwoordig heb je al een ‘depressie’ als je een dagje somber bent en heel veel ruziënde stellen maken elkaar uit voor ‘narcist’. Hetzelfde gebeurt met het woord trauma. Daarom is het goed om eens nader te kijken naar wat een psychologisch trauma precies is. En wat moet je doen en laten om een trauma te verhelpen?

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan