Getest: ‘slimme’ digitale personenweegschaal
Een slimme weegschaal kan meer dan alleen wegen. Hij kan ook spier- en vetmassa registreren, je BMI bepalen, soms ook je hartslag meten of zelfs een hartfilmpje maken. Handige informatie als je niet alleen lichter maar vooral gezonder wil worden.
De benaming ‘slim’ voor een apparaat blijft wat verwarrend, alsof een apparaat zelf kan denken en conclusies kan trekken. Toch lijkt het daar wel een beetje op in het geval van een smart scale. Bij zo’n slimme weegschaal worden met sensoren data geregistreerd, zoals je gewicht, je spier- of vetmassa of je hartslag. Die data worden verwerkt en gecommuniceerd. Het zou echt helemaal een slimme weegschaal zijn als-ie aan de hand van al die metingen ook meteen kon aangeven als er iets niet goed is – je bent te zwaar, je hartslag is te hoog – of dat hij, net als een personal trainer, je helpt op een bepaald streefgewicht te komen.
Meer meten
Zo’n weegschaal weegt niet alleen hoe zwaar je bent, maar doet ook een bio-elektrische impedantie analyse. Er wordt dan gemeten hoeveel weerstand een elektrische spanning in je lijf ondervindt. Dit is een niet-voelbare spanning, maar genoeg om te meten wat de samenstelling is van vet, spieren, botten en water. Aan de hand van je lengte en gewicht kun je ook je BMI (Body Mass Index) bepalen, maar dat is minder nauwkeurig en gedetailleerd. Soms kun je daarnaast ook nog je hartslag meten en zelfs een ECG (hartfilmpje) maken.
Al je gegevens in een app
Al die gegevens worden getoond in een display, maar ze kunnen ook overgezet worden naar een app, waarin je ze over een tijdsverloop kan terugvinden en soms kan gebruiken om een trainingsschema of dieet op te stellen. De gegevens zijn ook weer op te slaan, om bijvoorbeeld een arts extra informatie te geven. Houd er wel rekening mee dat je voor een app een account moet aanmaken en naast je persoonsgegevens ook je lengte, leeftijd en geslacht moet invoeren om de analyses nauwkeuriger te maken.
Wat hebben we getest?
Bij de test hebben we gekeken naar de mogelijkheden, kwaliteit van de metingen, en hoe goed de weegschaal elkaar zit. Is hij groot of klein, zwaar of licht, is het display goed afleesbaar, staat hij stevig, kan hij een stootje hebben, zijn de batterijen makkelijk te vervangen? Allemaal punten die we meewegen in het resultaat, maar die niet altijd worden benoemd.
Batterijen
Alleen de weegschaal van Withings heeft een oplaadbare batterij, de andere werken op drie of vier AA- of AAA-batterijen. De weegschalen verbruiken weinig stroom, je kunt zes tot negen maanden vooruit.
Dit is een EXTRA artikel
Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!