Snoerloze stofzuigers

Hadden we in 2018 nog maar vier steelstofzuigers in de test, dit jaar konden we kiezen uit tientallen exemplaren. Ondertussen zijn ze een stuk lichter geworden, zuigen ze beter en zijn ze voorzien van verlichting.

Het idee van een kruimeldief als aanvulling op een gewone stofzuiger is achterhaald. De steelstofzuiger is een volwaardige stofzuiger die alles kan, soms kun je er zelfs mee dweilen. Hiervoor hebben de fabrikanten op allerlei manieren hun producten aangepast – water en elektriciteit in één product – dat gaat gepaard met strenge regels! Was in de vorige test van RADAR+ Philips de enige met ledverlichting in de zuigmond, nu zien we deze functie bijna bij elk model.

Bij Dyson werkt de functie met een laserlampje zelfs zo goed dat je het liefst in het donker zuigt, omdat je dan precies kunt zien waar je al bent geweest en waar je nog moet zuigen. Alle modellen werken met een draaiende borstel, die om een andere manier van zuigen vraagt. In plaats van heen en weer schuiven, zoals met een dweil, kun je het beste erachteraan lopen en in banen zuigen. Het is effectiever, kost minder tijd en is minder belastend voor je lijf.

Verrassende uitslag

De test pakken we net even anders aan dan bij de andere consumententesten, waar voornamelijk op zuigresultaat wordt gelet. Wij vinden wendbaarheid en grip net zo belangrijk. Ook het gewicht, maar dan niet van de hele stofzuiger, maar van het handstuk dat je moet dragen. De batterijduur is eveneens van belang: die moet toereikend zijn voor een flinke zuigbeurt, maar een langere batterijduur betekent vaak zwaardere batterijen en een duurdere stofzuiger. Geluidsniveau meten we niet op 1,5 meter, zoals bij een gewone stofzuiger, maar precies op de afstand vanaf het apparaat naar je oor, wat vaak hogere waardes oplevert. Het levert een verrassende uitslag op.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan