Snoerloze stofzuigers

De stofzuiger zonder snoer rukt op. Lijkt ons superhandig manoeuvreren. Maar is dat ook zo? En zuigt-ie net zo goed als een gewone? We testten er vier.

Snoerloos stofzuigen is niet iets van de laatste tijd, in 1979 werd door Black & Decker de kruimeldief geïntroduceerd. Als een aan­vulling op de conventionele stofzuiger, die te groot en te log is om even snel te pakken als er maar een paar kruimels op de grond liggen. Maar een aanvulling op je huidige stofzuiger is niet wat we met deze vergelijkingstest voor ogen hadden. We gaan voor een stofzuiger die je oude moeiteloos vervangt en méér biedt.

Het is blijkbaar moeilijk om met een draadloos exemplaar dezelfde zuigkracht te genereren als met eentje die via het stopcontact constant van stroom wordt voorzien, en dat voor een tijd van minimaal 15 minuten. Uiteindelijk zijn er maar een paar ­apparaten die zich met recht een stofzuiger kunnen noemen en méér zijn dan een veredelde kruimeldief. Die dus extra zuigkracht bieden en een extra sterke batterij. Die kwamen in aanmerking voor onze test.

De meeste stofzuigers hebben een stofzuigermond met een draaiende borstel die dankzij de zuigkracht het vuil naar binnen werpt. De combinatie van die twee is het meest bepalend. De effectiviteit van de stofzuigermond wordt bepaald door zijn gewicht, wendbaarheid, dikte en breedte. We hebben bij deze test dan ook gekeken naar de zuigkracht én de stofzuigermond.

Voor de batterij gelden dezelfde eisen als voor elk draadloos apparaat: hij moet lang genoeg meegaan (in ieder geval een stofzuigersessie van één verdieping in een gemiddeld huis), hij moet een lange levensduur hebben (de batterijen zijn niet zelf te vervangen), krachtig zijn (een stofzuiger­motor vraagt veel stroom), niet zwaar zijn en hij moet snel zijn op te laden. De geteste stofzuigers zijn zakloos. Dat scheelt in de kosten, maar heeft als nadeel dat bij het legen altijd stof vrijkomt.

Er zijn maar een paar snoerloze stofzuigers die meer zijn dan een veredelde kruimeldief

8,5

Dyson V8 Absolute

€ 435
 • Oplaadtijd: 5 uur
 • Batterijduur: 40 minuten
 • Gewicht handstuk: 1,55 kilo
 • Totaal gewicht: 2,63 kilo
 • Geluidsniveau: 70/86 dBA
 • Zuigkwaliteit: 9
 • Legen: 8

Dyson heeft een groot Research & Development Center in Engeland waar de gebruikte technieken elk jaar worden verbeterd. We hebben eerdere versies van deze Dyson mogen testen (zoals de V6) en deze V8 is het neusje van de zalm onder de stofzuigers. Hij ligt heerlijk in de hand, is prachtig afgewerkt, robuust en doordacht, maar dit alles komt wel met een prijskaartje.
Het is de krachtigste stofzuiger van alle vier en maakt daardoor ook wat meer lawaai. Het is al een stuk minder hard dan bij de V6, maar er zit wel een irritante hoge pieptoon in, zeker als het apparaat in ‘max modus’ staat. Door verbeterde filtertechnieken en het gebruik van antistatische koolstofvezelharen wordt ook fijnstof opgenomen en gefilterd. We waren vooral onder de indruk van de verbeterde manier van het legen van het stofreservoir. Dit gebeurt met één handeling en zonder dat er stof ronddwarrelt.
Er worden meerdere opzetstukken mee­­geleverd, waarbij de kleine gemotoriseerde borstel met gemak kattenharen van een bank wist te zuigen.

Bestel direct bij bol.com

8

Black+Decker CUA525BHP

Gemiddelde prijs: € 249
 • Oplaadtijd: 6 uur
 • Batterijduur: 60 min
 • Gewicht handstuk: 2,15 kilo
 • Totaal gewicht: 3,85 kilo
 • Geluidsniveau: 65/67 dbA
 • Zuigkwaliteit: 8
 • Legen: € 249

Deze stofzuiger zuigt als een beest, hij heet dan ook niet voor niets de Multipower Pet, speciaal voor huishoudens met huisdieren. Op een bank haalt-ie de kattenharen heel goed weg, maar daarbij bijna ook de stof van je bank zelf, hij is net iets te ruw. Onder de bank zuigen lukt niet, want hij komt door zijn dikte nergens makkelijk onder. Het gehele apparaat voelt wat goedkoop aan. Het verwijderen van de handstofzuiger, die je als een soort onkruidverdelger om je schouder hangt, is best zwaar en onhandig, De oplaadhouder is een stuk minder praktisch dan de wandhouders van de andere drie stofzuigers. Het stofreservoir is wel met één handeling van het apparaat te halen en in twee handelingen makkelijk te legen. Het meeste stof ligt netjes in een bolletje op de bodem. Er is een ledlampje dat een groot gedeelte voor de stofzuiger verlicht, maar van bovenaf, wat minder goed werkt dan de horizontale verlichting van de Severin. De zuigkracht past zich automatisch aan, net zoals de gemotoriseerde borstel. Het meegeleverde meubelmondstuk is een aanfluiting. Ondanks de speelgoed-­uitstraling, wat gammele onderdelen en de slechte wendbaarheid, waren sommige testpersonen toch enthousiast over deze stofzuiger, want zuigen kan-ie.

7

Severin 7158

Gemiddeld: € 139
 • Oplaadtijd: 3 uur
 • Batterijduur: 30 minuten
 • Gewicht handstuk: 1,57 kilo
 • Totaal gewicht: 2,3 kilo
 • Geluidsniveau: 72 dBA
 • Zuigkwaliteit: 7
 • Legen: 7

Dit is de goedkoopste stofzuiger van alle vier, bijna vijf keer zo goedkoop als de duurste; de Dyson V8. Dat wil niet meteen zeggen dat het ook de slechtste is, integendeel. Met 2,3 kilo aan totaalgewicht is het de lichtste van de vier geteste stofzuigers. Daarnaast is-ie enorm wendbaar.
Dat maakt het stofzuigen erg aangenaam. Je komt makkelijk bij moeilijk bereikbare plekjes, zonder dat je je pols verzwikt. Dat is ook te danken aan het smalle en lage mondstuk met gemotoriseerde borstel. Een simpele, maar briljante toevoeging is het kleine ledlampje in het mondstuk. Als je de borstel laat draaien, schijnt het horizontaal over de vloer. Elk stofje en vuiltje wordt uitgelicht en zo weet je precies waar je nog moet zuigen. Het legen van de stofkamer gaat niet zo vernuftig als bij de andere stofzuigers, het meeste stof draait zich als een bolletje op en valt in één keer naar beneden als je het klepje onderaan opent. Er zijn nog twee kleine mondstukken mee­geleverd, maar als je bijvoorbeeld de trap wil zuigen, kun je ook heel makkelijk de aluminium buis verwijderen en het borstelmondstuk rechtstreeks aan het apparaat bevestigen.

Bestel direct bij bol.com

7

Dirt Devil Blade DD777

Gemiddeld: € 279
 • Oplaadtijd: 4 uur
 • Batterijduur: 45 minuten
 • Gewicht handstuk: 1,9 kilo
 • Totaal gewicht: 3 kilo
 • Geluidsniveau: 68/76 dBA
 • Zuigkwaliteit: 8
 • Legen: 6

Bij de Dirt Devil ligt het gewicht van de motor en batterij meer onder het handvat en dat zorgt voor een prettige balans. Bij het zuigen onder een bank of kast kun je makkelijk de bovenkant van het handstuk vasthouden. Voor de plekjes boven op een kast of het zuigen van de trap is-ie minder goed handelbaar, vooral door zijn gewicht en dikte.
De borstel is gemotoriseerd en zodra je die aanzet, lijkt de borstel er met de stofzuiger van door te gaan. Hij zuigt daardoor heel licht en effectief. De mate van zuigkracht is met een ‘boost’-knop te versterken. Het legen van de stofbak gaat wat lastiger doordat het gewicht van het apparaat en doordat je wat onderdelen moet verwijderen om hem echt goed te legen. Er worden vier extra mondstukken meegeleverd, waaronder een speciale parketborstel.

Bestel direct bij bol.com

Conclusie
Als geld geen rol speelt, dan is de Dyson V8 de absolute favoriet. Dit is een echte vervanger voor een conventionele stofzuiger en zelfs prettiger in gebruik. Kijken we naar de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan is de Severin 7158 de winnaar, met als superhandig detail het lampje in het mondstuk.

Lees meer over: Getest

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (3)

Frank Hogestijn
12-07-2020 om 11:50

Bedankt; erg nuttig

Praat mee