Ouderwets schoonmaken zoals oma dat deed

Onze oma’s wisten hoe je het hele huis blinkend kan krijgen zonder ingewikkelde middelen en met niet eens zo veel inspanning. Eén ding is zeker: je kunt niet zonder schoonmaakazijn en soda.

Keuken

‘Shine your sink!’ is het motto van de Amerikaanse huishoudgoeroe FlyLady. Oftewel: begin met het schoonmaken van je gootsteen, want dat geeft enorm veel voldoening. Wat ze gelijk heeft.

Als je er een beetje Biotex (uit het groene pakje) instrooit, er met warm water een sopje van maakt, even schrobt met een schuursponsje en de boel goed naspoelt, glimt-ie je weer tegemoet. Als de gootsteen verstopt is, kun je spoelen met koffieprut. Ook met een flinke hoeveelheid afwasmiddel kun je ontstoppen, want dat ontvet als de beste. En gooi, om verstopping te voorkomen, voortaan wekelijks een handje soda door het putje.

Vieze oven? Wanden insmeren met groene zeep, bakje met ammonia erin, deur dicht, nachtje laten staan

Is je oven te vies om aan te pakken? Smeer de wanden in met groene zeep en zet er een bakje met ammonia in. Deur dicht en een nachtje wachten. De volgende dag is de aangekoekte zooi er met een spons zo vanaf.

Nog zo’n ergernis is rvs: het lijkt wel of dat fornuis en die ijskast nooit meer vlekvrij worden. Maar hier is de truc: maak schoon met een nat microvezeldoekje – dat had oma dan weer niet – en droog het oppervlak met een schone theedoek. Daarna doe je een klein drupje (sla-, olijf- of baby)olie op het rvs en wrijft dat op met een droog microvezeldoekje. Streepvrij resultaat gegarandeerd.

Heb je de keukenkastjes vanbinnen en -buiten gesopt, leg er dan na gedane arbeid een krant bovenop. Scheelt heel veel vet en gezwoeg de volgende keer. Alleen de krant verversen en klaar.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan