Ontspullen is héérlijk

Zeven stappen voor mensen die graag willen opruimen, maar niet goed weten hoe te beginnen.

1Begin met het meest hinderlijke Begin met het laatje of de kast die het meest stoort. Gewoon beginnen geeft al een bevrijdend gevoel. Bedenk bij ieder item wat je vastpakt of je het nog nodig hebt. Twijfel je? Ga dan na of je het in het afgelopen jaar gebruikt hebt. Is dan niet zo, dan kan het artikel weg. VOORNEMEN Voorkom dat die laatjes opnieuw rommelig worden door elke dag even een paar minuten op te ruimen. Word je blij van!

2Leg alles op z’n plek Maak een rondje door het huis en neem alle losse dingen mee die je niet gebruikt of kapot zijn of er al tijden nutteloos liggen. Loop met een mand of vuilniszak door het huis en verzamel alles wat er ligt maar daar niet hoort. Breng ieder ding naar de juiste plek. Dus het nagelschaartje gaat uit de fruitmand naar het badkamerkastje en de rekeningen die betaald moeten worden naar de plek waar je je administratie doet. VOORNEMEN Leg voortaan alles meteen daar waar het hoort. Ook al moet je daarvoor de trap op.

3Verhuis géén overbodige spullen naar de schuur, vliering of berging Daar stoffen al die overbodige spullen als de gourmetpannetjes en het oude kinderfietsje alleen maar onder. Zeker weten dat je er uiteindelijk toch nog afscheid van moet nemen. VOORNEMEN Veel overbodige maar goede spullen? Organiseer een open huis voor vrienden en de vrienden van je kinderen. Stal alles uit en nodig je vrienden en familie uit. Iedereen mag pakken wat ‘ie nodig heeft. Zo heb je een gezellige middag en raak je tegelijkertijd je overbodige spul kwijt! Verkopen kan ook natuurlijk, via Marktplaats of Facebook Marketplace. Bedenk wel: is het gedoe van een verkoop de opbrengst waard? Zo niet, breng alles naar de kringloop. En gooi oude kleren, lakens en ander textiel in de daartoe bestemde kledingcontainer.

4Voor een goed gevoel en je karma: doneer de spullen die ‘sparkelen’ aan een goed doel Met kinderspeelgoed en prentenboeken maak je de kinderafdeling van een ziekenhuis blij. Blikken of pakken met nog houdbaar voedsel (je hebt echt van alles maar één op voorraad nodig, de rest neemt onnodige ruimte in) kun je aan de lokale voedselbank doneren. Overige overbodige spullen breng je naar de kringloopwinkel, al is lang niet alles bruikbaar. Veel kringlooporganisaties hebben op hun website de innamevoorwaarden staan. Sommige organisaties komen de spullen bij je thuis ophalen. Een goede website om goede doelen te vinden waaraan je spullen kunt schenken is inzameldoelen.nl. Op die site vind je een landkaart met locaties van organisaties die jouw leftovers graag willen hebben. VOORNEMEN Bedenk voor je iets nieuws koopt: heb ik het al? En zo nee, heb je het ooit gehad en waarom heb je het toen weggedaan? Hoe minder spullen om je heen, hoe rustiger je omgeving en geest.

5Dit is een moeilijke: je kledingkast uitmesten. Wegdoen van miskopen doet misschien pijn in je hart, maar eenmaal uit je systeem, volgt de opluchting. Maak bij het opruimen van je kleding­kasten drie stapels: één met wat écht versleten is en meteen weg kan, één stapel voor het inleverpunt van het Rode Kruis, de textielbakken van Sympany of een ander goed doel, plus een stapel waarvan je denkt: dit kan ik nog verkopen op Koningsdag. Nog prima (kinder)kleding kun je verkopen via een tweedehandswinkel, zodat je er nog een klein beetje aan verdient. Iets bewerkelijker: verkopen via apps als Vinted – de online mode marktplaats met naar eigen zeggen 12 miljoen leden. VOORNEMEN Een nieuw aankoopbeleid! Dus bedenk als je in de winkel staat bij dat leuke bloesje: 1. In hoeverre voegt het kledingstuk iets toe aan je garderobe? 2. Heb je niet iets wat er op lijkt? 3. Hoe ziet je leven eruit zonder dit kledingstuk?

6Ruim elke avond en ochtend even op. Hoe fijn is het om thuis te komen in een schoon en opgeruimd huis? VOORNEMEN Kost niet meer dan vijf minuten per dag en het maakt een wereld van verschil: even de vuile vaat wegwerken, je kleding weer opvouwen en in de kast leggen, gebruikte handdoeken ophangen, gelezen kranten bij het oud papier doen.

7Ontspul De Japanse opruimgoeroe Marie Kondo heeft echt een revolutie ontketend. Samengevat: het is een misvatting om te denken dat je van bezit gelukkig wordt. Steeds meer mensen verzamelen ervaringen en herinneringen in plaats van dingen. Vereenvoudig je omgeving, doe alles weg waaraan je geen goede herinneringen hebt. Bewaar ook geen cadeautjes uit schuldgevoel. Met minder spullen hoef je ook minder op te ruimen. VOORNEMEN Bedenk tijdens het opruimen of je het voorwerp dat je op dat moment in je handen hebt mee zou willen nemen als je morgen zou verhuizen naar een kleiner huis.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Schoonmaken en opruimen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu