Oogcrème

Wallen en kringen worden vaak in één adem genoemd, maar je hebt ze zelden allebei. Het plan van aanpak is dan ook verschillend.

Wallen

Wallen zijn het gevolg van een opeenhoping van vet en of vocht en een teveel aan huid. Het vet vlak onder het oog is bedoeld als stootkussentje en zorgt dat het oog soepel kan draaien. Maar als je kleine oogkassen hebt is er al snel een teveel aan vet. Dit type wal is vaak erfelijk bepaald. Opeenhopingen van vet kunnen chirurgisch verwijderd worden, maar zo’n behandeling is niet pijnvrij en wordt niet vergoed. Wallen kunnen ook ontstaan als vocht niet goed wordt afgevoerd. Een avondje flink zout eten kan al een trigger zijn, net als alcohol.

Laat vochtwallen slinken met crèmes die cafeïne bevatten en daardoor vocht afvoeren. Een oogcrème in een tube met een koude, metalen applicator waarmee je de wal ook masseert, heeft de voorkeur. De huid rond de ogen is droger en dunner, en dus wat gevoeliger. Met het ouder worden verslapt de huid, door het teveel aan huid kunnen ook wallen ontstaan. Gebruik een oogcrème altijd van binnen naar buiten, zonder de huid te rekken. Kloppen met de vingertoppen heeft de voorkeur. Een alternatief voor cosmetica is cosmetische acupunctuur, waarbij met minuscule naaldjes wordt gewerkt, die ervoor zorgen dat vocht beter wordt afgevoerd.

Truc met de theelepel

 • TIP

  Leg de bolle kant van een theelepel die even in de vriezer heeft gelegen op de wallen om ze te laten slinken.

Kringen

Donkere kringen onder de ogen kunnen ook verschillende oorzaken hebben. Erfelijkheid speelt een rol, maar kringen kunnen ook ontstaan door slechte doorbloeding. De blauwe bloedvaatjes schemeren door de dunne huid heen. Als je een bleke teint hebt, zijn ze vaak meer aanwezig. Slaapgebrek kan ook donkere kringen geven, net als pigmentatie (denk aan de donkere kringen die Indiase mensen vaak hebben). Slaapgebrek verraadt zich door schaduwkringen en een droge, geïrriteerde en rimpelige huid rond de ogen. De schaduwkringen ontstaan door het verlies van vocht en dus volume. Er vormt zich een ‘kuil’ tussen de oogrand en jukbeenderen. Hier komt een product van pas met veel hyaluronzuur, dat de huid als het ware uitvult. In alle gevallen helpt het om de huid onder de ogen zachtjes te masseren, zodat de bloedcirculatie verbetert.

Knap met concealer

 • TIP

  In het geval van donkere kringen biedt een concealer uitkomst: een verhullend
  make-up product in de eigen huidskleur of hooguit een tint lichter, dat je liefst met een kwastje aanbrengt (bv. Bourjois Radiance Reveal Concealer, € 12,99). De concealer moet niet te dik zijn, want dan wordt hij in de loop van de dag craquelé, maar ook niet te dun, want dan doet hij zijn verhullend
  werk maar heel even.

Producten voor een frisse oogopslag

 • Een werkzame crème kan de afvoer van opgehoopt bloed verbeteren.
 • Een oogcrème in tube met een metalen applicator werkt tevens als massagetip .
 • Een oogcrème met SPF voorkomt verdere pigmentatie onder de ogen.
 • Een fris oogmasker tegen vermoeide ogen in de vorm van patches kan heerlijk zijn. Er zitten vaak werkstoffen in die de bloedsomloop verbeteren.
Lees ook deze bijlage

Weg met die kringen en wallen

Redacteuren van RADAR+ testen oogcrèmes en -gels die beloven korte metten te maken met wallen, donkere kringen en schaduwplekjes onder de ogen.

Verder lezen

Dit artikel is geactualiseerd in december 2021.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Getest

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu