Onzinnige beautybeloftes

Geloof niet alles wat er wordt geclaimd door de schoonheidsindustrie. Nee, er bestaat geen oogcrème die de donkere kringen onder je ogen laat verdwijnen. En nee, je kunt poriën niet openen met welk product dan ook. Beautyredacteur Karen van Ede rekent af met zeven mythes.

1 Gebruik diep reinigende producten om je huid te verbeteren

De Amerikaanse Paula Begoun – van Oprah Winfrey kreeg ze de bijnaam ‘Cosmetics Cop’ – doet niets liever dan schoonheidsmythes ontkrachten. Ze heeft van het uitspitten van onderzoeken en rapporten haar levenswerk gemaakt en introduceerde later haar eigen, meer transparante cosmeticamerk met producten die écht doen wat ze beloven. Al in haar allereerste boek uit 1988, Blue Eyeshadow Should Be Illegal, verwondert Paula zich over de term deep cleansing. Diep reinigen is iets wat volgens haar niet bestaat.

Paula had als tiener acne en tijdens de zoektocht naar de juiste producten ontstond haar behoefte feiten over de werking van ingrediënten te verzamelen. ‘Diep reinigen’, schrijft ze, ‘klinkt als de mondhygiënist die heel goed de ruimtes tussen je tanden schoonmaakt. In het geval van de huid zou je na een dieptereiniging flink bloeden. Als de term ‘grondig schoonmaken’ zou betekenen was er niets aan de hand. Maar je krijgt bij het woord dieptereiniging toch het idee dat deze producten diep in poriën dringen en daar mee-eters verwijderen. Dat is niet zo. Ik heb heel veel producten geprobeerd die dat claimden te doen, en niet eentje werkte.’

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan