In 4 stappen je leefregels veranderen

Je rookt nog steeds. Of je bent te dik naar je zin, maar je doet er niks aan. Wil je jezelf aanpakken? Dan moet je eerst je denkgewoontes aanpassen.

Veranderen is moeilijk

Dat weet iedereen die weleens heeft geprobeerd om een slechte gewoonte af te leren, zoals te veel alcohol drinken, gokken, luieren, of ruziemaken met je partner. Minstens even moeilijk is het om een goede gewoonte aan te leren, bijvoorbeeld om te gaan joggen of naar de sportschool te gaan, om gezond te eten, te mediteren of yoga te doen, om je werk beter te plannen, of om nu eindelijk eens grenzen te gaan stellen.

Dat komt in de eerste plaats door de hardnekkigheid van oude gewoontes. Het menselijk brein is ingericht om gedrag te auto­matiseren – en met een goede reden. Je bent je leven zekerder als je vanzelf naar links en dan naar rechts kijkt bij het oversteken, of als je het zwemmen niet blijkt te hebben verleerd als je per ongeluk in het water valt. Maar helaas, we automatiseren ook schadelijk gedrag. Dus krijgen we steeds weer zin in een biertje om een uur of vijf, en belanden we in de supermarkt telkens weer voor het schap met chips en zoetigheid.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan