Koude handen en voeten

IJzige handen en voeten zodra de temperaturen dalen? Ziehier acht huisremedies om ze snel weer op temperatuur te krijgen. En een paar redenen om toch doktersadvies in te winnen.

Slim mechanisme

Bij kou trekken de bloedvaatjes in je handen en voeten samen om de warmte in je lichaamskern beter vast te kunnen houden. Dan worden handen en voeten koud. Vaak vervelend, maar wel een perfect mechanisme om de vitale organen optimaal te beschermen. Dat vrouwen vaker last hebben van ijzige handen en voeten, klopt. Dat komt waarschijnlijk omdat zij over het algemeen minder spiermassa en een tragere stofwisseling hebben. Daarom is het moeilijker om op temperatuur te blijven.

Ook hormonen spelen een rol. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zorgt dat bloedvaten sneller vernauwen waardoor je het dus eerder koud krijgt. Het goede nieuws: na de overgang daalt de oestrogeenspiegel en daarmee de kans op koude handen en voeten.

De huisremedies

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan