Koude handen en voeten
IJzige handen en voeten zodra de temperaturen dalen? Ziehier acht huisremedies om ze snel weer op temperatuur te krijgen. En een paar redenen om toch doktersadvies in te winnen.
Slim mechanisme
Bij kou trekken de bloedvaatjes in je handen en voeten samen om de warmte in je lichaamskern beter vast te kunnen houden. Dan worden handen en voeten koud. Vaak vervelend, maar wel een perfect mechanisme om de vitale organen optimaal te beschermen. Dat vrouwen vaker last hebben van ijzige handen en voeten, klopt. Dat komt waarschijnlijk omdat zij over het algemeen minder spiermassa en een tragere stofwisseling hebben. Daarom is het moeilijker om op temperatuur te blijven.
Ook hormonen spelen een rol. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zorgt dat bloedvaten sneller vernauwen waardoor je het dus eerder koud krijgt. Het goede nieuws: na de overgang daalt de oestrogeenspiegel en daarmee de kans op koude handen en voeten.
De huisremedies
Zit niet stil
Stimuleer die bloedomloop! Door buiten een ommetje te maken of desnoods een rondje te stofzuigen. Zit je vaak achter je bureau? Overweeg de aanschaf van een desk bike: met zo’n ‘fiets’ onder de tafel trap je jezelf warm terwijl je werkt.
Doe op tijd handschoenen aan
Handschoenen buiten aantrekken? Dan ben je eigenlijk al te laat. Ze zijn gemaakt om lichaamswarmte vast te houden, dus doe ze aan als je handen nog warm zijn.
Zorg voor de juiste maat
Te kleine schoenen en krappe sokken en handschoenen knellen je bloedvaten af, waardoor je het kouder krijgt. Zorg dus dat ze goed passen.
Kleed je hele lijf warm
Is je lichaam op temperatuur, dan blijven je handen en voeten dat ook. Laagjes zijn het geheim: zo isoleer je de warmte het best. Thermo-ondergoed is ook een probaat middel. Let daarnaast op het materiaal. Wol houdt de warmte uitstekend vast én absorbeert vocht, waardoor je het ook minder snel koud krijgt.
Herstel de kruik in ere
Verwarm je bed voor met een hete kruik en doe lekker warme sokken aan, dan krijg je zeker geen ijsklompjes. Met warme voeten slaap je ook sneller in. Werkt ook op de bank. Zorg wel voor een deugdelijke kruik. Helaas lopen mensen regelmatig brandwonden op. Kruiken kunnen zelfs ontploffen. Is de kruik van rubber, controleer dit dan dan goed op scheurtjes of gaatjes. Doe de kruik altijd in een beschermhoes. Check een eventuele verloopdatum. Check ook de dop en controleer op kleine lekkages. Het advies is om de kruik vooral te gebruiken als voorverwarmer, niet om tegen je aan te houden in bed.
Schakel hulp in
Je handen ontdooien snel met een handwarmer (te koop als hotpack of op batterijen). Zit je echt te koukleumen, dan kun je er overdag een elektrische deken bij pakken. Of investeer in zilversokken: het zilverdraad stimuleert de bloedsomloop. Ook fijn zijn warmtekussens met een infraroodelement (bijvoorbeeld van stoov.com).
Eet je warm
In de traditionele Chinese geneeskunde wordt onderscheid gemaakt tussen verwarmend en verkoelend voedsel. Tot de opwarmers behoren onder meer gember, kaneel en kruidnagel, en bijvoorbeeld ook boerenkool en mandarijn. Aan de thee met verse gember dus, en ’s avonds een stamppotje.
Stop met roken
Roken vernauwt je bloedvaten, waardoor je eerder last krijgt van koude handen en voeten. Overigens kun je de drank ook beter laten staan: alcohol laat je sneller afkoelen.
Toch even naar de huisarts
Naast kou ook last van jeuk en paarsblauwe vlekken? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van winterhanden of -tenen. Dat is vervelend, maar ongevaarlijk. Er is geen medicijn tegen, behalve de kou vermijden en de genoemde remedies opvolgen. Laat het checken bij de dokter als het niet overgaat bij warmer weer, er wondjes ontstaan of je er andere klachten bij krijgt. Dan kan er sprake zijn van een onderliggende kwaal, zoals diabetes.
Ook het syndroom van Raynaud zorgt voor koude handen en voeten. Het uit zich in aanvallen van koude, gevoelloze vingers en tenen, tintelingen en eerst een witte, dan een paarse en rode kleur. In principe is raynaud onschadelijk, maar het kan een bijwerking zijn van bijvoorbeeld een te langzaam werkende schildklier, ontstoken bloedvaten of het gebruik van antidepressiva of bètablokkers. Bespreek dat met je arts.