Koester je vagina

Wat voor spieren, botten, huid en andere lichaamsdelen geldt als je ouder wordt, geldt ook voor de vagina. Als je er goed voor zorgt, blijft je veel ellende bespaard en kun je er nog lang van genieten.

Wat zegt de expert?

Drie vragen aan Dorenda van Dijken, gynaecoloog in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam en voorzitter van de Dutch Menopause Society.

1. Wat gebeurt er precies met de vagina als we ouder worden?

‘Het is bij iedereen verschillend maar over het algemeen wordt de vagina door de daling van het hormoon oestrogeen strakker, kleiner en minder elastisch. De vaginawand wordt dunner, waardoor de vagina gevoeliger wordt en er gemakkelijk wondjes en infecties kunnen ontstaan. Dit kan pijn bij penetratie geven, maar je kunt er ook last van hebben als je fietst, plast of loopt.

Ook kan de clitoris gevoeliger worden omdat het vetweefsel om de clitoris heen dunner wordt. Snelle seks met penetratie zoals vroeger is er meestal niet meer bij omdat de vagina in ‘normale’ stand droger is. Dat klinkt misschien dramatisch, maar je hóéft er geen last van te hebben. Wat sowieso een misverstand is dat je minder vochtig wordt bij opwinding. De vagina is weliswaar in ‘normale stand’ droger, maar kan in opgewonden stand net zo vochtig en opgezwollen raken als vóór de overgang. Je moet dus voldoende opgewonden zijn en daarvoor heb je misschien meer tijd en prikkels nodig dan voorheen.’

2. Helpt hormoonsuppletie tijdens de overgang om de klachten te verminderen?

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan