Hoe kies je de juiste wandelschoen?

Vaker dan ooit trekken we massaal de paden op en de lanen in. Maar voor de keuze van een wandelschoen maakt het best uit of het om bergpaden gaat of een korte wandeling in de natuur of stad. Neem de tijd om een passende wandelschoen uit te zoeken, dan word je beloond met uren wandelplezier!

Stap 1: Bepaal de categorie

Wandelschoenen zijn onderverdeeld in vier categorieën: A,B,C en D. Kies de categorie waarvoor je de schoen het meest gaat gebruiken:

  • A. Lage, soepele, lichtgewicht wandelschoenen voor korte wandelingen of dagelijkse gebruik.
  • A/B. Lage of halfhoge schoenen met een flexibele zool, geschikt voor lange, meerdaagse wandelingen door bergachtig terrein.
  • B. Halfhoge tot hoge bergschoen met stugge zool voor bergwandelingen in bijvoorbeeld de Alpen of Ardennen, maar ook voor meerdaagse trektochten met bepakking.
  • C. Hoge bergschoen voor zwaardere, meerdaagse bergtochten, ook geschikt voor het lopen met een zware backpack, geschikt voor flexibele stijgijzers.
  • D. Hoge, zeer stijve klimschoen, geschikt voor stijgijzers. 

Stap 2: Waterdicht of niet

Een schoen wordt waterdicht door het membraan dat gebruikt is. Het meest bekende en gebruikte membraan is Gore-Tex. Het nadeel van Gore-Tex is dat het minder ademend is. Wandel je veel in warme, droge gebieden? Kies dan voor wandelschoenen zonder Gore-Tex, bijvoorbeeld van leer.

Stap 3: Passen

Trek bij het passen de sokken aan die je tijdens je wandeling ook zou dragen (zie ook stap 4). Omdat je voeten opzwellen tijdens het lopen, wordt geadviseerd om je schoenen een maatje groter dan normaal te kopen. Als je je schoen aan hebt, moet je nog een vinger achter je voet kunnen steken. Zorg wel dat je niet kunt schuiven in je schoen, dit kun je checken door in de winkel even over het testhellingetje te lopen. Bij het naar boven lopen moet je hak niet al te veel omhoog komen en bij het naar beneden lopen mogen je tenen niet de voorkant raken. Ook mag een schoen natuurlijk niet te breed of te smal zijn. Meet je voeten daarom op en check in een maattabel welke maat je nodig hebt.

Zo kun je je voeten opmeten.

Stap 4: Sokken

Met goede wandelsokken profiteer je beter van de vochtregulerende en dempende eigenschappen van je wandelschoenen. In een Gore-Tex schoen bijvoorbeeld, kan je beter geen katoenen sok dragen. Je hebt dan een sok nodig die het zweet niet absorbeert maar doorlaat. Wandelsokken hebben een andere samenstelling en pasvorm dan reguliere sokken. Vaak hebben ze geen of amper naden en een nauwsluitende fit waarmee drukpunten voorkomen worden. Het materiaal is meestal een combinatie van verschillende synthetische vezels, met of zonder wol of tencel, die een goed vochtregulerend vermogen hebben, waardoor je droge voeten houdt en blaren geen kans krijgen. Daarnaast hebben deze sokken vaak verstevigde delen onder de voet en bij de hiel die bescherming en demping bieden. Goede sokken zijn erg belangrijk, bezuinig hier dus niet op.

Tips

  • 1

    Ervaring met voetklachten? Loop je normaal al op een inlegzooltje? Dan is het raadzaam om voor advies naar een buitensportwinkel te gaan waaraan een podoloog os verbonden. Of vraag advies aan je eigen podotherapeut.

  • 2

    Koop je nieuwe wandelschoenen op tijd, want iedere wandelschoen moet worden ingelopen.

  • 3

    Koop je wandelschoenen in de namiddag, je voeten zijn dat iets dikker dan ’s ochtends.

  • 4

    Laat natte schoenen langzaam drogen, nooit bij een kachel of in de zon.

Met de handige keuzehulp van Bever vind je de perfecte wandelschoen.

Bronnen: anwb.nl, tevoetonline.nl, bever.nl

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Bewegen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu