Klassieke kuitenbijters, deze bergwandelingen in Nederland

Bergwandelingen maken in Nederland? Jazeker kan dat. En het is écht stevig klimmen en dalen, maar ook volop genieten van verrassend ‘on-Nederlandse’ natuur.

Toon Hezemans, directeur van het Dutch Mountain Film Festival en een van de bedenkers van de ‘Seven Summits- routes’, adviseert de Schneeberg-rondwandeling vanuit het Zuid-Limburgse dorp Lemiers (8,7 kilometer)

‘Als ik uit het raam van mijn Heerlens kantoor kijk, zie ik alleen maar heuvels, waaronder de Kuinderberg. Voor ons is dat de normaalste zaak van de wereld, maar voor de rest van Nederland niet. Daarom bedacht ik drie jaar geleden samen met Thijs Horbach – met wie ik het jaarlijkse filmfestival organiseer – de Seven Summits. Zeven rondwandelingen naar Zuid-Limburgse toppen, een verwijzing naar de iconische hoogste bergen van de zeven continenten.

Tijdens onze wandelingen kun je een bergachtig gevoel ervaren door de steile paden, vergezichten en vakwerkhuisjes. En ook een enkele rotswand, waardoor je het idee hebt dat je in de Kaukasus bent. De criteria voor deze wandelingen: zoveel mogelijk hoogtemeters en onverharde paden buiten de bebouwde kom. Om echt in de natuur te zijn en volledige vrijheid te ervaren. De Vaalserberg – Nederlands hoogste, met frietkraam en uitkijktoren – zit er daarom niet bij.

De route begint in het dorp Lemiers, aan de voet van de Schneeberg, waarvan je de top al in de verte ziet liggen. Dat is het mooie van lopen in de bergen: je hebt een doel voor ogen. Onderweg passeer je weilanden, en ga je na de grens door donker Duits woud met vervolgens als grote verrassing: het uitzicht vanaf de top van de 257 meter hoge Schneeberg, die zijn naam dankt aan de witte kalkgrond. In de verte zie je de Eifel opdoemen en Aken liggen.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan