Made by me

Poppenhuizen, een quilt of vlinders kweken. Er is weinig meer heilzaam dan iets máken, dat onderschrijft ook de wetenschap. ‘Door met mijn handen bezig te zijn, maak ik mijn hoofd leeg en krijg ik rust.’

FRITS (76) EN WINI (74) SCHUSTER ZIJN GEPENSIONEERD. ZE MAKEN POPPENHUIZEN EN MINIATUREN.

Frits: ‘In de jaren tachtig hadden we een leesmap waarin een Duits tijdschrift zat. In dat blad stond een poppenhuis waarvan mijn vrouw helemaal weg was. ‘Zoiets zou ik ook wel willen’, zei ze. Ik ben het gaan maken, ook al had ik geen idee van maten. Later stond er een keukentje in hetzelfde blad, dat heb ik toen ook gemaakt.’
Wini: ‘Een jaar later ontdekten we dat je op een bepaalde schaal moet bouwen: 1 op 12. Ons eerste poppenhuis was 1:20, dus veel te klein. Het keukentje was juist te groot. Vanaf toen zijn we op schaal gaan bouwen. Meestal kwam ik met het idee, en voerde mijn man het uit. Na zijn pensioen is hij ook gaan verzinnen. Ik houd van inrichten, dat is mijn taak.’

Frits: ‘We zijn langzamerhand overgestapt op het maken van miniatuurwinkeltjes en -beroepen in luciferdoosjes: een bakkerij, een glasblazerij, een apotheek, een fysiotherapie-praktijk: je kunt het zo gek niet bedenken. We zijn allebei handig, maar hebben onszelf die handigheid ook met veel vallen en opstaan aangeleerd. Ik maak alle poppetjes zelf, die zijn maximaal 24 millimeter. Ik maak veel dingen met een houtdraaibank, dat had ik nog nooit gedaan. In het begin heb ik flink wat hout naar m’n hoofd geslingerd gekregen.’

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan