Heeft het zin om je gezondheid te checken?

Health checks, je polsslag en bloeddruk meten, bodyscans, bloedtesten. Er zijn veel mogelijkheden om zelf uit te zoeken of je misschien iets onder de leden hebt. Hoe betrouwbaar zijn ze? En ben je bereid echt iets aan je leefstijl te gaan doen als uit een testje blijkt dat je niet zo goed scoort?

Stevige botten

Als je ouder wordt, worden je botten brozer. Van osteoporose of botontkalking is pas sprake als je botten een stuk minder sterk zijn dan gemiddeld het geval is bij mensen van jouw leeftijd. Het stomme is dat je daar vaak pas achter komt als je iets breekt. Botontkalking voel of merk je nauwelijks. Meestal begint het in de wervels, omdat die vooral uit sponsachtig bot bestaan. Daarnaast is een polsbreuk een belangrijke aanwijzing.

Via een DEXA-scan (botdichtheidsmeting) is te zien hoe het er bij jou voor staat. De botdichtheid wordt aangegeven door middel van een T-score. Is die lager dan -2,5, dan heb je osteoporose. Een botdichtheids­meting krijg je pas wanneer daar reden toe is, bijvoorbeeld wanneer je na je vijftigste iets breekt, wanneer er osteoporose in je familie voorkomt of wanneer je een ouder hebt die een heup heeft gebroken. Op de site van de Osteoporose Vereniging kun je een makkelijke risicotest doen, ook wel zwakkebottentest genoemd. Komt daar een verhoogd risico uit, dan is het verstandig om de huisarts te vragen je door te wijzen voor een DEXA-scan.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan