Extra vitamine slikken: baat het niet, het schaadt soms wel

Voedingssupplementen kunnen bijwerkingen hebben. Bovendien kunnen ze de werking van medicijnen beïnvloeden. Raadpleeg dus voordat je aan de potjes en pilletjes gaat altijd een arts.

Groenlipmossel, kurkuma, sint-janskruid, ginseng, extract van groene thee … de lijst van voedingssupplementen is te lang om op te sommen. Fabrikanten claimen dat ze helpen tegen uiteenlopende kwalen als gewrichtspijn, depressie of virusinfecties – en soms zelfs tegen alles tegelijk. Voor een aantal van deze claims bestaat inderdaad overtuigend bewijs, voor veel andere producten is dat bewijs twijfelachtig of ronduit afwezig. Heeft het zin om eens glucosamine te proberen tegen die pijnlijke heup, of rode-gistkruid tegen dat te hoge cholesterolgehalte? Wie weet. Maar pas op: ook voedingssupplementen kunnen bijwerkingen hebben.

Rode-gistkruid bijvoorbeeld is een natuurlijke statine, met dezelfde bijwerkingen als de cholesterolverlagers die de dokter voorschrijft. Bovendien kunnen voedingssupplementen de werking van medicijnen beïnvloeden. Zo zullen bepaalde kankerbehandelingen minder goed werken als je tegelijkertijd kurkuma (geelwortel) gebruikt, en beïnvloeden sommige voedingssupplementen de werking van bijvoorbeeld antibiotica, anti-stollingsmedicijnen of bloeddrukverlagers. Ga daarom niet op eigen houtje experimenteren maar raadpleeg altijd eerst een arts.

Lees ook deze bijlage

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan