Antoinette maakt zhug

In Tel Aviv at ik onlangs een pitabroodje met hummus. Erbij werd een klein bakje geserveerd met een groen prutje. Ik proefde ervan. Smaakexplosie!

Hummus krijg je in Israël niet in een kommetje, maar in klein uitgevallen pan, en is het de bedoeling dat je een flinke kledder op elke hap van je pitabroodje doet. Heerlijk. Maar hoeveel ik ook van hummus houd, af en toe wil je weleens wat extra smaak. Dat kwam goed. In een klein bakje werd een soort groene sambal geserveerd, maar dan met een heel eigen smaak. Smaakexplosie eigenlijk. Wat een ­ontdekking! Natuurlijk heb ik direct in de keuken het recept losgepeuterd. Shug heet het, of zhug, schug of zhuk. Op internet zijn er zeker tien manieren waarop de naam wordt gespeld. Koriander is een belangrijk bestanddeel. En ja: you love it or hate it.

Ingrediënten

  • flinke bos koriander
  • 5 groene jalapeño’s (pepers)
  • 2 tenen knoflook
  • sap van 1 kleine citroen
  • scheut olijfolie
  • zout naar smaak

Bereiden

  • Was de koriander, haal de stelen eraf en laat het uitlekken.
  • Ontdoe de pepers van de ­zaadlijsten en de zaadjes.
  • Ontvel de tenen ­knoflook en hak ze grof in een paar stukjes.
  • Doe alle ­ingrediënten in een keuken­machine en maal alles fijn.
  • Je kunt ook een staafmixer ­gebruiken.
  • Het hoeft niet helemaal glad te worden.
  • Het mag zo dik zijn als sambal. Is het te droog? Voeg dan wat extra olijfolie toe.
  • Proef of je genoeg zout hebt gebruikt.
  • Gebruik shug als een extra laagje bovenop je humus.

Tip

  • 1

    Ik gebruik zelf niet al te veel knoflook in mijn shug, dat vind ik gauw te heftig omdat de knoflook rauw is. Maar voel je vrij om er extra tenen in te gooien. In recepten op internet wordt soms gesproken over een hele bol knoflook.

  • 2

    Als je geen jalapeño’s maar andere groene pepers gebruikt, let er dan op dat ze heet genoeg zijn. Zijn ze wat minder scherp, gebruik er dan een paar extra.

  • 3

    Rode shug is ook lekker. Gebruik daarvoor 5 rode pepers en een halve bos koriander. Eventueel voeg je wat komijnpoeder toe.

Lees meer over: Antoinettes recepten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu