Pas op voor de brandharen van de eikenprocessierups!

Weet je het nog, die bloedirritante jeuk die de haartjes van de eikenprocessierups vorige jaren veroorzaakten? Dit jaar zal het er waarschijnlijk niet beter op worden.

@ Sarefo CC BY-SA 3.0

Trage rupsen

Dit jaar kwamen de eerste rupsen, begin april, versneld uit het ei. Zo’n tien dagen eerder dan verwacht, door de relatief hoge temperaturen in maart. Daarna kregen we te maken met een koude periode waardoor het nog even duurde voordat in het hele land de eitjes uitkwamen. Nog een voordeel van de lage temperaturen en het slechte weer: de eikenbomen komen veel later dan normaal in blad en dit vertraagt de groei van de rupsen.

Een paar warme dagen versnelt de ontwikkeling van de rupsen weer, waardoor de eerste nesten naar verwachting begin juni te zien zullen zijn.
Rupsendeskundigen verwachten het hoogtepunt van de overlast van de brandharen van de eikenprocessierupsen (zo’n 700.000 per rups!) in juli zal zijn.

Dit is een EXTRA artikel

Dit is een EXTRA artikel en alleen te bekijken voor abonnees. Maak nu een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past om direct onbeperkt toegang te krijgen tot alle artikelen.

Maak een account aan