Help, mijn man is in de overgang!

Steeds vaker klagen mannen met flink overgewicht over
vermoeidheid, lusteloosheid, seksuele problemen, verlies aan libido, opvliegers. Maar wacht even, dat zijn toch kwalen van vrouwen in de overgang? 

Komt een man bij de dokter – laten we hem Rob noemen. Rob geeft de arts een klamme hand en steekt van wal: ‘Dokter, ik weet niet wat er met mij aan de hand is. Ik ben niet vooruit te branden, zelfs een wandeling met de hond is me al te veel. Ik heb nergens meer zin in. Zelfs niet in seks. Nu we het er toch over hebben: het kost me tegenwoordig moeite om een fatsoenlijke stijve te krijgen. En dan nog iets: ik zweet zo veel. ‘s Nachts word ik wakker en dan is mijn hoofd nat, mijn borst nat, de lakens nat. Ook overdag kan bij de minste inspanning het zweet van mijn voorhoofd en nek gutsen. Het lijken wel opvliegers, zei mijn vrouw laatst.’

De dokter kijkt nog eens goed naar Rob. Hij ziet een man van middelbare leeftijd. Het zweet parelt op zijn voorhoofd, zijn ogen staan vermoeid, onder het strak gespannen overhemd golft zijn buik over de broekriem. Zou een huisarts bij dergelijke symptomen misschien aan een depressie denken, bij uroloog en seksuoloog Cobi Reisman gaan andere alarmbellen rinkelen. Hij ziet ze de laatste jaren steeds vaker in zijn praktijk: mannen met flink overgewicht die klagen over vermoeidheid, lusteloosheid, seksuele problemen, verlies aan libido, opvliegers. Klachten dus die sterk lijken op de typische kwalen van vrouwen in de overgang.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan