Gênant maar veel voorkomend: winderigheid

In de rubriek ‘gênante klachten’: je laat almaar winden. Zo komt het en dit doe je eraan. 

DO’S

Goed kauwen

Schrokken verhoogt de kans op winderigheid. Je hapt zo namelijk veel lucht waardoor gasvorming in je darmen ontstaat. Rustig én regelmatig eten zorgt bovendien voor een betere (voor)vertering waardoor er minder gas in de dikke darm wordt gevormd. En minder gas = minder winden.

Meer vezels eten

Verstopping kan ook zorgen voor overmatig veel winden. Om dat tegen te gaan, is het belangrijk om veel vezels te eten. Maar pas op: ga je in één keer van witbrood en witte rijst naar alleen maar zilvervlies en multigranen, dan kan het zijn dat je ze ineens nog vaker laat vliegen. Rustig opbouwen dus.

Minder vlees op het menu

Moeten er veel eiwitten afgebroken worden, dan ontstaan er zwavelhoudende darmgassen en die kunnen enorm stinken. Minder vaak vlees, vis en eieren eten, is dus het uitproberen waard. Eiwitten helemaal skippen is uiteraard geen goed plan, want dan heb je weer een ander probleem.

Checken of er een darmkwaal in het spel is

Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel, rommelende darmen of diarree en laat je meer dan 25 scheten – dan ben je officieel flatulent – per dag? Overweeg dan een bezoek aan de huisarts. Het kan zijn dat een andere kwaal de oorzaak van de winderigheid is, zoals prikkelbare-darm-syndroom of een gluten- of lactose-intolerantie. Op maagleverdarmstichting.nl vind je meer info en tips.


DON’TS

Kauwgom en roken

Door op kauwgom te kauwen, een sigaret te roken, maar ook door uit een rietje te drinken krijg je ongemerkt veel lucht binnen, waarmee je winderigheid in de hand werkt. Is je kauwgom suikervrij? Dan heb je dubbele windkans, want flatulentie is een bekende bijwerking van sorbitol, xylitol en maltitol, waarmee kauwgom gezoet wordt.

Veel uien en bonen eten

Hoe vaak je winden laat en welk eten dat uitlokt, is voor iedereen anders. Het hangt bijvoorbeeld af van je darmgevoeligheid, maar ook van je leeftijd: hoe ouder, hoe meer geknetter. Dat komt omdat je bekkenbodemspieren langzamerhand slapper worden en je steeds minder verteringssappen aanmaakt. Toch valt er met een aangepast dieet veel winst te behalen. Uien, bruine bonen, omelet en slagroom – vanwege de grote hoeveelheid lucht – scoren over het algemeen hoog op de scheet-lijst. 

Vaak fris of bier drinken

Die cola of dat pilsje vervang je bij voorkeur door een prikvrij sapje, water of een wijntje als je bang bent om te gaan zitten stinken. Al dat koolzuur zorgt namelijk voor meer darmgas.

Scheten inhouden

Logisch dat je tijdens een presentatie of romantisch etentje een opkomende puf probeert tegen te houden. Doodziek zul er niet van worden, maar als je standaard winden ophoudt, kun je wel last krijgen van buikkramp. En vaak heeft afknijpen alsnog hardnekkige borrelgeluiden tot gevolg. Kortom: ga liever naar de wc en laat je daar ongegeneerd gaan. 

Lees meer over: Gezond lijf en Thuisdokter

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu