Diet sust de boel: Eerlijk zullen we alles poetsen

Heb je huisgenoten die zich niet ergeren aan de rommel en sjouw jij almaar mopperend rond met sop? Verdeel de taken voor een harmonieus leven.

Uit verschillende onderzoeken komt onenigheid over poetsen naar voren als een belangrijke oorzaak van relatieruzies. Gekibbel met partners, kinderen en huisgenoten over doekjes, haren in putjes, natte handdoeken op de vloer van de badkamer of het beruchte tandpastadopje. Thuis wil je je lekker voelen. En je lekker voelen hangt meestal direct samen met hoe schoon of vies, opgeruimd of rommelig een huis moet zijn volgens jou.
Valt dit sowieso niet mee, extra ingewikkeld wordt het als je op latere leeftijd een nieuwe partner krijgt die er heel andere ideeën over poetsen op nahoudt dan jij. Laat staan als die partner eigen kinderen meebrengt, naast die van jou. Die ook allemaal hun eigen opvattingen en afweertrucs hebben ontwikkeld. Dan kan een huishouden een onbedwingbare bergketen lijken.

Spreek af wie wat doet, en vooral ook wannéér

Geen paniek. Het toverwoord: communiceren. Praat! Praat uitvoerig met elkaar over wat je belangrijk vindt. Het lastige aan het onderwerp poetsen is dat de meeste mensen er weinig van weten, het zo min mogelijk doen en denken dat ze het een oninteressant onderwerp vinden. Ze realiseren zich niet dat ze er waarschijnlijk toch allerlei ideeën over hebben, die behoorlijk kunnen botsen met die van hun geliefden.
Maak een lijst van alle ruimtes in huis en laat iedereen zijn zegje doen. Spreek af wie wat doet, en vooral ook wannéér. Wees zo concreet mogelijk. Dus niet: ‘een keer per week stofzuigen’ maar ‘een keer per week het hele huis stofzuigen, óók onder bedden en achter de bank’. Zet de afspraken op papier, laat iedereen zijn naam eronder zetten, hang ze op een zichtbare plek in huis en bedenk sancties voor het niet nakomen.
Doe dit vóórdat je met iemand in één huis gaat wonen. Dan hoef je je niet eerst door allerlei huiselijke ruzies te worstelen voordat het onderwerp alsnog op de agenda komt. Wat als jullie het met elkaar oneens zijn en blijven? Eenvoudig: geven en nemen.
De rommeligste heeft de meeste pech. Rommelige mensen kunnen goed leven in een net huis, nette mensen raken compleet ontregeld in een vies of rommelig huis. Ik spreek uit ervaring. Het lastigste onderwerp: wat doen de kinderen? In sommige huizen draaien kinderen mee in de huishoudelijke verantwoordelijkheden: ze verschonen hun bed, gooien was in de juiste mand en boenen de wc die ze zelf ook gebruiken. In andere huishoudens raken kinderen nog geen vaatdoek aan.
Onthoud: kinderen knappen op van structuur en verantwoordelijkheid.

Zo voorkom je poets-ruzie

  • Houd je aan gemaakte afspraken. In de tijd dat je ruziemaakt over wie de wc moet dweilen is zo’n wc al tien keer gedweild.

  • Maak je zelf veel troep? Kinderen leren door hun ouders te kopiëren. Wil je dat ze hun troep opruimen, doe het dan voor.

  • Maak je niet kwaad als je huisgenoten minder snel reageren dan je zou wensen. Houd de sfeer ontspannen. Geef een compliment als alles is opgeruimd of maak er een wedstrijdje van.

  • Staand plassen spettert, stinkt en plakt. Vertel de mannen in huis dat zittend plassen efficiënt, schoon en gemakkelijk is. En als ze toch willen staan, komt de wc dagelijks schoonmaken voor hun rekening. Hang vooral een bordje op dat zittend plassen bij jou de norm is.

  • Veel mensen associëren de geur van bleekmiddel met schoon. Dat is aangeleerd gedrag en flauwekul. Bleekmiddel maakt niet schoon, ontsmet alleen en alles gaat er dood van. Poetsen met chloor is als met een atoombom een vlieg om zeep helpen. Je hebt het alleen nodig bij een acute (darm)infectie of bij schimmel in huis. Schoonmaken doe je met allesreiniger of groene zeep.

  • Probeer de klussen te verdelen naar voorkeur. De een houdt van stofzuigen, de ander van ramen lappen. Lukt dat niet omdat beide partners bepaalde klussen even grondig haten, verdeel de pijn dan eerlijk. Of neem, als je je dat kunt permitteren, een hulp in huis. Die investering is in sommige huishoudens goud waard.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan