Zo maak je korte metten met zilvervisjes: 10 tips

Het toilet, de slaapkamer, de badkamer, de zolder of aanrechtkastjes: zomaar wat plaatsen waar zilvervisjes graag vertoeven. Hoe kom je van deze krioelende kruipers af zonder chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken? Wij geven 10 tips.

Het zilvervisje is tussen de 7 en 12 millimeter groot. Je herkent het aan de zilverachtige glans van de schubben die zijn lijfje bedekken, de voelsprieten op zijn kop en de staartsprieten. Hij beweegt zich snel voort en wordt vaak verward met het papiervisje, maar dat is wat groter en ook hariger.

Zilvervisjes: liever niet in huis

Zilvervisjes houden van vochtige, warme ruimtes (aanrechtkastjes, badkamers, toiletten en soms bedden). Ze komen af op huisstofmijt en voeden zich met koolhydraten uit voedselresten en schimmels. Ze bijten niet, maar kunnen wel allergische reacties veroorzaken. Ook kunnen ze papieren en kartonnen verpakkingen van voedsel open knagen. Kortom: zilvervisjes heb je liever niet in huis. Het is een misverstand dat ze alleen voorkomen in oude huizen, want je komt ze ook vaak tegen in nieuwbouwwoningen: die kunnen de eerste jaren namelijk nog flink vochtig zijn.

Zo voorkom en bestrijd je zilvervisjes:

  • 1

    Zilvervisjes houden niet van kou en tocht. Ventileer dus goed en probeer de temperatuur beneden 22 graden te houden.

  • 2

    Houd de luchtvochtigheid in huis laag. Gebruik een hygrometer om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Lukt het niet om de luchtvochtigheid laag te krijgen, overweeg dan de aanschaf van een luchtontvochtiger.

  • 3

    Kit naden en kieren goed dicht, want via die plekken verspreiden zilvervisjes zich.

  • 4

    Als je schone was opruimt, verzeker je er dan van dat deze echt goed droog is. Zilvervisjes vinden het namelijk fijn om in nog enigszins vochtige was te kruipen.

  • 5

    Zilvervisjes houden niet van de geur van azijn. Daarnaast maskeert azijn de geurspoor van zilvervisjes waardoor ze zich niet goed kunnen oriënteren. Vul een spuitfles voor de helft met water en voor de andere helft met azijn. Besproei hiermee alle hoeken van de kamers en badkamers en toiletten. Je hoeft ze niet volledig nat te spuiten, maar slechts vochtig.

    Geef extra aandacht aan plinten en dorpels en zorg voor goede ventilatie als je deze klus uitvoert. Wees niet bang dat je nu een azijnlucht in huis krijgt: de geur wordt na een uurtje minder en je zult hem op den duur niet meer ruiken.

    Je kunt ook een mengsel van lavendelolie gebruiken, want daar houden zilvervisjes ook niet van. Een schaaltje met kruidnagel of kaneel neerzetten op plaatsen waar ze graag vertoeven kan eveneens helpen.

  • 6

    Haal spinnen niet weg, maar laat ze zitten: die zijn namelijk dol op zilvervisjes.

  • 7

    Wees alert op loszittende stukjes behang: dat zijn geliefde verstopplekken van zilvervisjes

  • 8

    Zilvervisjes zijn dol op etensresten. Kruimels of open verpakkingen zijn al genoeg om ze naar je keuken te lokken; zorg dus dat je alle verpakkingen goed en afgesloten opbergt.

  • 9

    Zet meubels en banken niet direct tegen de muur, maar een stukje ervan af. Daardoor komt droge lucht meer tegen de muren en voorkom je het stapelen van vocht.

  • 10

    Verwijder kartonnen dozen en vervang deze door kunststof bakken. Door het karton te verwijderen, neem je een belangrijke voedselbron van de zilvervisjes weg. Zorg er wel voor dat je de spullen die je in de kunststof bakken opbergt goed uitschudt zodat er geen zilvervisjes meegaan.

Lees meer over: Schoonmaken en opruimen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu