Zo maak je korte metten met zilvervisjes: 10 tips

Het toilet, de slaapkamer, de badkamer, de zolder of aanrechtkastjes: zomaar wat plaatsen waar zilvervisjes graag vertoeven. Hoe kom je van deze krioelende kruipers af zonder chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken? Wij geven 10 tips.

Het zilvervisje is tussen de 7 en 12 millimeter groot. Je herkent het aan de zilverachtige glans van de schubben die zijn lijfje bedekken, de voelsprieten op zijn kop en de staartsprieten. Hij beweegt zich snel voort en wordt vaak verward met het papiervisje, maar dat is wat groter en ook hariger.

Zilvervisjes: liever niet in huis

Zilvervisjes houden van vochtige, warme ruimtes (aanrechtkastjes, badkamers, toiletten en soms bedden). Ze komen af op huisstofmijt en voeden zich met koolhydraten uit voedselresten en schimmels. Ze bijten niet, maar kunnen wel allergische reacties veroorzaken. Ook kunnen ze papieren en kartonnen verpakkingen van voedsel open knagen. Kortom: zilvervisjes heb je liever niet in huis. Het is een misverstand dat ze alleen voorkomen in oude huizen, want je komt ze ook vaak tegen in nieuwbouwwoningen: die kunnen de eerste jaren namelijk nog flink vochtig zijn.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan