Diet komt in actie: grote schoonmaak

Beste tip van de poetsvrouw voor iedereen die een Grote Schoonmaak ambieert: doe niet alles tegelijk. Begin met één keukenkastje per week.

Welke uitstelbezigheden heb jij de afgelopen tijd aangepakt? Ben je gaan klussen? Heb je achterstallige rommel opgeruimd? Alle muren in huis geschilderd of die overvolle zolder eindelijk leeggehaald? Een vijver gegraven in de tuin of de zwijnenstal in de schuur weggewerkt?

Het verlangen naar belevenissen buitenshuis remt mijn poetszin nogal af

Zelf ben ik eind januari begonnen met de grote schoonmaak. Ik was toe aan actie, en toch veel thuis. Ik heb het heel overzichtelijk aangepakt: elke week één extra klus naast de wekelijkse poets, te beginnen met alle vieze, vette aanrechtkastjes en -lades. Elke week eentje. Inmiddels zijn ze brandschoon, ontdaan van aangeslibde, overbodige spullen die er toch weer in terecht waren gekomen, en staat de inhoud op houdbaarheidsdatum: wat het eerst op moet, staat vooraan. Ook de meterkast/schoenenkast, de oven, de wc en de badkamer zijn eindelijk rommelvrij en grondig geboend, mijn werkkamer is omgetoverd tot een keurig geordende, frisse werkplek en mijn ramen zijn – hoera! – zowaar gezeemd.

Tips voor een Grote Schoonmaak in delen

  • Houd het overzichtelijk en plan per week in wat je gaat doen. Op die manier groeit het je niet boven je hoofd.

  • Poets in elk geval aanrechtkastjes en -lades, alle kasten, badkamer, wc en luxaflex en hang gordijnen en matrassen een dag buiten in de zon.

  • Maak ook boven op hoge (aanrecht)kasten schoon en leg er daarna kastpapier of een stukje plastic op. Zo koekt stof minder aan.

  • Oven schoonmaken? Meestal een smerig klusje. Haal de stekker uit het stopcontact, smeer alle vette oppervlakken in met een dikke laag groene zeep en zet er ’s nachts een bakje ammonia bij. Zet een klapraam open, lucht de volgende dag goed. Vuil en vet laten zich nu gemakkelijker wegboenen (al moest dat bij mij met harde borstel, schuurspons en doeken toch zeker vier keer achter elkaar.)

  • Minder online leven? Schrijf op hoeveel tijd je online per platform besteedt, verwijder apps en socials waar je zonder kunt en ga ook eens zonder telefoon de deur uit.

  • Maak je toetsenbord, muis en schermen schoon met een vochtige doek en wat spiritus. Uit onderzoek blijkt dat ze bij de smerigste dingen in huis horen.

Het verlangen naar nieuwe belevenissen buitenshuis remt mijn poetszin nogal af, dus ik laat het hier dit jaar bij, al wil ik de matrassen nog wel een keer een dag buiten in de zon zetten. Maar het is ook hoog tijd laptop, tablet en telefoon hun plaats te wijzen en nieuwe ervaringen op te doen, niet via een scherm maar in levenden lijve. Ik wil eropuit, geuren opsnuiven, mensen spreken, de wind in mijn haar, zon op mijn vel. Kleine of grote avonturen beleven, andere ritmes (her)vinden. De narigheid van ruim een jaar pandemie, voor zover mogelijk, achter me laten. Ruiken en voelen, alle poriën wijd open. Wat verlang ik daarnaar!

Ik hoop voor je dat je geen verliezen hebt geleden afgelopen jaar. Dat je niet ziek bent geweest, of dat nog bent. Dat je werk hebt, voldoende inkomen om van rond te komen. Ik hoop dat het je goed gaat. Er is niet veel nodig om minder via een scherm te leven en het hoeft niet meteen groots en meeslepend. Op de stoep de tuinmeubels soppen of de groene tegels borstelen kan ook! Geniet ervan.

Lees meer over: Columns en Schoonmaken en opruimen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu