Seizoensarbeid: tuinmeubels schoonmaken

Handen uit de mouwen: met een sopje, flink wat zon en de juiste instructies zijn je tuinmeubels zo weer klaar voor gebruik.

De winter lijkt nu wel voorbij. Hoogste tijd om je tuinmeubels te inspecteren. Zeker als ze niet hebben kunnen overwinteren in een schuurtje of onder een hoes kan het er nogal armetierig en smerig uitzien. Maar hoe krijg je die groene aanslag en grauwsluiers (milieuvriendelijk) weggeboend? Dat hangt af van het materiaal.

Kunststof

 • Nooit met de hogedrukreiniger Old school plastic stoelen en tafels zien er misschien niet altijd even design-verantwoord uit; ze zijn, net als het populaire wicker (gevlochten kunststof) en textileen, erg duurzaam en heel makkelijk schoon te houden.
 • Doen Met een sopje van allesreiniger of milde zeep is het meeste vuil zo weggepoetst. Veel groene aanslag? Probeer het met heet water en een handje soda.
 • Laten Even met de hogedrukspuit langs plastic stoelen en tafels is geen goed plan, daar kunnen ze lelijk van gaan krassen. Net als van schuurmiddel, laat de Jif dus achterwege.
 • Groot onderhoud Hardnekkige aanslag op wit meubilair verdwijnt als sneeuw voor de zon als je het borstelt met een dop bleek, die je zelf kunt maken. Even in laten trekken en goed afspoelen. Tegen een grauwsluier zijn speciale reinigers te koop. Ook handig: onderhoudsmiddel dat meteen verkleuring door de zon voorkomt.

Hout

 • Beetje groene zeep Met teak- en ander hardhout hoef je niet heel voorzichtig te zijn; het kan straffeloos het hele jaar door onbeschermd buiten staan. Het enige risico is dat het gaat vergrijzen, maar je zult de eerste niet zijn die juist dol is op zo’n authentieke look. Ook steigerhout kan in principe zonder extra behandelingen.
 • Doen Schoonborstelen met water en een beetje groene zeep is meestal al genoeg om vuil en algen weg te krijgen. Goed afspoelen en laten drogen. Echt smerig? Gebruik een houtreiniger, die je zelf kunt maken.
 • Laten Wil je graag met de hogedrukspuit in de weer, hou die dan op minimaal 30 cm afstand en stel ’m in op 60 tot 80 bar: een te harde aanpak kan het hout aantasten. Laat hardhouten meubels ook liever niet in de volle zon drogen, daardoor zouden ze krom kunnen trekken.
 • Groot onderhoud Wil je af van de vergrijzing, dan kun je hardhout met (teak)olie impregneren. In de was zetten, zorgt voor een waterafstotende laag en met beitsen is het hout ook beter beschermd, maar blijft het wel ademen. Voor steigerhout is er white wash-beits, zo blijft het mooi licht van kleur. Wil je een sterkere buffer tegen vuil en beschadigingen? Lak hardhouten meubels dan af met transparante buitenlak.

Milieuvriendelijke verf en schoonmaakmiddelen zijn te herkennen aan het Europese Ecolabel. Het label wordt uitsluitend toegekend aan non food producten met een verminderde impact op het milieu ten opzichte van vergelijkbare producten.

Geverfd hout

 • Rubber onder de pootjes Heb je een geverfd tuinbankje, dan zul je ‘m gemiddeld één keer in de vijf jaar van nieuwe lak moeten voorzien. Kun je meteen opteren voor een andere kleur.
 • Doen Geverfd hout sop je simpel schoon met een emmertje heet water met een beetje allesreiniger.
 • Laten Stoel- en tafelpoten van geverfd hout kun je beter niet gewoon op de grond laten staan, dan trekt het vocht erin. Voorzie ze van rubber of kunststof voetjes, dan zijn ze meteen beschermd tegen beschadiging door bijvoorbeeld steentjes.
 • Groot onderhoud Veel afgebladderde plekken? Afschuren, in de grondverf zetten en opnieuw schilderen met buitenlak.

Gietijzer

 • In de autowax Smeedijzeren, brocante stoeltjes, aluminium ligstoel, rvs-tafel: de afdeling ‘metalen’ vraagt weinig, maar wel specifieke zorg.
 • Doen IJzer, metaal en aluminium zijn zo schoon met water en een drupje afwasmiddel. Droog het daarna goed af om kalkvlekken te voorkomen. Extra beschermende finishing touch voor gietijzer: wrijf het in met autowax.
 • Laten Maak vanwege het krasgevaar metalen nooit schoon met een harde borstel.
 • Groot onderhoud Roestplekjes schuur je weg met een staalborstel. Voor je opnieuw gaat lakken, doe je er bij voorkeur twee lagen (loodvrije) ijzermenie of andere grondverf op waterbasis voor metaal op.

Riet

 • De tuinslang erop Niks schuren, was of beits: riet, rotan en bamboe hebben nauwelijks iets nodig om in volle glorie te blijven.
 • Doen Riet wordt weer smetteloos als je het schoonmaakt met een zachte borstel of spons met lauw water en zout of soda (een flinke schep op een emmer).
 • Laten Rieten tuinmeubels en bijtende schoonmaakmiddelen zijn geen goede combinatie: soda of hooguit een drupje groene zeep, is veilig en effectief.
 • Groot onderhoud Spuit rieten meubels regelmatig nat met een plantenspuit of tuinsproeier. Daar voorkom je uitdroging en dus scheuren mee. Zwarte uitslag komt minder snel terug als je zorgt voor een nieuwe laklaag. Met een (milieuvriendelijke) lak is het hele ameublement zo gesprayd.

Het is moeilijk om duurzame schoonmaakmiddelen en lakken te vinden. Er is sprake van milieubelasting bij productie, gebruik en afvalverwerking. Bij aanschaf kun je letten op verschillende milieukenmerken (zie de Keurmerkenwijzer), maar soms bestaat er eenvoudigweg geen milieuvriendelijk alternatief. Milieuvoordelen zijn er trouwens ook, namelijk als het gebruik ervan ertoe leidt dat ze de levensduur van de meubels verlengen.

Lees meer over: Schoonmaken en opruimen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (4)

Janneke Flink
05-03-2021 om 16:04

Wat jammer dat jullie verwijzen naar de agressieve schoonmaakmiddelen in de bouwmarkt en daarna als suggestie het gebruik van chloor promoten. Niet meer van deze tijd!

Praat mee