Weg met die plasticsoep!

Bijna elke dag lezen we wel berichten over zwerfvuil, dierenleed en de plasticsoep. Een overschot aan plastic is slecht voor milieu, mens en dier, dat is de eenduidige conclusie. Dus weg met die troep!

De ontdekking van de plasticsoep

In 1997 ontdekte kapitein Charles Moore de plasticsoep. Midden op de Grote Oceaan zag hij telkens stukjes plastic langs zijn boot drijven en hij besloot nader onderzoek te verrichten. Hij wist toen nog niet dat hij één van ’s werelds grootste milieurampen had ontdekt. Het plastic bleek namelijk niet alleen te drijven, maar ook te zweven in het water in kleine stukjes. Door verwering, zonlicht en golfslag valt groot plastic uit elkaar in steeds kleinere stukjes. Deze microplastics zijn kleiner dan een halve centimeter. Nanoplastic is nog kleiner en met de modernste microscopen nauwelijks te zien. Maar hoe klein de stukjes ook zijn, plastic verdwijnt nooit vanzelf.

We eten ongeveer een zoutkorrel microplastics per week

SCIENTAS.NL

Slecht voor mens en dier

Geschat wordt dat ongeveer drie procent van al het plastic dat elk jaar wordt geproduceerd in het milieu terechtkomt. Tussen 1950 en 2015 werd wereldwijd 8,3 miljard ton plastic geproduceerd. Dat is per nu levende wereldburger meer dan 1000 kilo. Per jaar komt meer dan 8 miljoen ton plastic afval in zee terecht. Dat kost miljoenen vissen, vogels, zeeschildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen het leven. Dieren kunnen bijvoorbeeld verstrikt raken in plastic netten of zien plastic aan voor voedsel waardoor ze ziek worden. Maar ook wij mensen hebben er last van. De concentratie microplastics in het milieu en in de lucht neemt exponentieel toe. We eten, drinken en ademen plastic en dat is vanzelfsprekend zeer ongezond. Zo worden de chemische stoffen die worden gebruikt om plastic hard of zacht te maken er sterk van verdacht onze hormoonhuishouding te verstoren. Ook is er al een rechtstreeks verband ontdekt tussen zwerfplastic en de kans op infectieziekten.

Wat je zelf kunt doen

Vanzelfsprekend moet dit ernstige probleem op grote schaal worden aangepakt, maar ook wijzelf kunnen een beetje bijdragen aan de oplossing. Wil je weten hoe je je plastic voetafdruk kunt verkleinen en de hoeveelheid plastic terugdringen waarmee je dagelijks te maken krijgt? Download dan bijvoorbeeld de (Engelstalige) app My little plastic footprint. Kies in de app een van deze zes terreinen van je dagelijks leven – badkamer, keuken, reizen, vrije tijd, huishouden of tuin – en je kunt meteen starten met je plasticdieet.

World cleanup day

Op zaterdag 19 september is het World cleanup day. Mensen in maar liefst 180 landen steken de handen uit de mouwen om de wereld een grote schoonmaakbeurt te geven. Meedoen? Meld je dan aan op de site van Plastic Soup Foundation. Vanwege het coronavirus wordt er niet in grote groepen opgeruimd. Maar als iedereen een klein stukje van de stoep, het park of het strand opruimt, helpt dat ook. Het afval dat je vindt, kun je vastleggen met behulp van de app Litterati. De informatie die dat oplevert, maakt het mogelijk om het zwerfvuilprobleem bij de bron aan te pakken. Door bijvoorbeeld betere verpakkingen te ontwikkelen en statiegeld in te voeren op blikje en flesjes. Vorig jaar deden ruim 15.000 Nederlanders mee die gezamenlijk 77.000 afvalitems hebben geregistreerd.

Lees meer over: Schoonmaken en opruimen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu