Een betere wereld begint bij jezelf

Steeds meer mensen leiden aan ‘klimaatdepressie’: je wilt graag meehelpen aan een mooie planeet, maar vraagt je af of jouw bescheiden bijdrage nog wel zin heeft. Peter Smith van de stichting KLEAN (Klagen Loont Echt Absoluut Niet) heeft voor al die mensen een opbeurende boodschap.

Smith zegt dat we die onvoorstelbare plastic soep zelf kunnen aanpakken door een minimale inspanning: dagelijks minstens één stukje zwerfafval oprapen. “De grootste bedreiging is mijns inziens dat mensen het omgekeerde geloven: ‘Dat kleine beetje dat ik doe, is te klein om het verschil te maken’. Als 25% van de bevolking dagelijks iets opruimt, moeten we naar zwerfafval zoeken!”

Niet niets doen

Peter Smith: “Veel mensen lopen dagelijks langs zwerfafval terwijl ze denken: één stukje oprapen heeft geen zin. Ze doen niets. Mijn motto is: ‘Niet niets doen.’ Einstein zei al: ‘De wereld vergaat niet door mensen die slecht doen, maar door mensen die er naar kijken en niets doen.’ Als we dat aan onze kinderen meegeven, gaan we een prachtige toekomst tegemoet.

Ben je ook geïnspireerd om elke dag iets heel kleins te doen? Volg dan deze doe het zelf-tips!

  • Kijk vrolijk terwijl je zwerfafval opraapt. Erger je niet aan de weggooier, focus op het feit dat je een goede daad doet voor een ander!

  • Doe je goede daad openlijk in plaats van heimelijk. Hoe vaker mensen iemand iets zien opruimen, hoe normaler het wordt.

  • Een stukje per dag is al genoeg! Trek je erop uit met vuilniszak en prikstok, dan is dat natuurlijk super, maar je versterkt het idee dat je veel moet doen, omdat een klein beetje niet helpt.

  • Maak een ‘zwerfie’ van je daad. Een zwerfie is een selfie van diegene die een stukje zwerfafval opruimt en op social media post onder vermelding van #zwerfie.

  • Ga met een gids van Zero Waste Wandeltours op pad en ontdek hoe je boodschappen doet met minder plastic, bij welke winkels je terecht kunt met je eigen bakjes en zakjes en ontmoet anderen die hier ook mee bezig zijn. Zero Waste Wandeltours vinden plaats in verschillende steden in Nederland in de Week zonder afval van 25 t/m 31 mei.

  • Doe iets creatiefs met het afval dat je tegenkomt:

  • Doe mee met World Cleanup Day. In 2024 is dat op zaterdag 20 september.

  • Of word Supporter van Schoon en doe mee aan de Landelijke Opschoondag. In 2024 is dat op zaterdag 23 maart.

Lees meer over: Duurzaam leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu