Duurzaam ondernemen: NoPlasticPlease.nl
Van weekendtassen tot scheergerei tot schoonmaakmiddelen – de webshop NoPlasticPlease.nl van Carina van Selling en haar partner Festus Eboigbe biedt (bijna) alle denkbare gebruiksvoorwerpen voor een plasticvrij leven.
Wat ligt er in de virtuele schappen van NoPlasticPlease.nl?
‘We zijn een onlinewarenhuis met momenteel rond de 500 producten voor een plasticvrij leven. Daar komen er steeds meer van op de markt, maar toch is het voor consumenten nog altijd flink zoeken. Omdat je ze niet, zoals bij ons, in één winkel vindt.
Het zwaartepunt van ons assortiment ligt op badkamer- en schoonmaakmiddelen. Producten waarmee het niet moeilijk is de switch te maken en die direct veel impact hebben. Zo zijn er shampoobars van verschillende merken, waaronder die van HappySoaps à € 7,99. Dat lijkt aan de prijzige kant, maar met zo’n stuk haarzeep spaar je twee tot drie shampooflessen uit.’
Toch blijft het lastig om plasticvrij te leven.
‘Zeker, en ook ons gezin lukt dat niet op alle fronten even goed. In de badkamer gaat het aardig, ook dankzij de tandpastatabletten in hervulbare glazen flesjes, waarmee we poetsen. En wasstrips zijn inmiddels ook ingeburgerd in ons huishouden. Dat zijn samengeperste stukjes ecologisch wasmiddel, waarvan de kartonnen verpakking bij het oud papier kan.
Maar in de keuken is het minder makkelijk. Zoals zo veel mensen zijn we druk en daardoor vaak aangewezen op de supermarkt. Daar kun je je plastic consumptie weliswaar beperken met katoenen zakjes voor brood, fruit en groente, maar dat is voor veel mensen toch gedoe.
Mijn advies: doe wat je kan en wij proberen het je zo makkelijk mogelijk te maken.’
Hoe kwamen jullie op het idee voor de webwinkel?
‘Binnen ons gezin waren we altijd al bezig met duurzaamheid en was al dat plastic afval een bron van ergernis. Daarom gingen we op zoek naar een nicheproduct waarmee we bewustwording bij andere consumenten konden creëren. Zodoende openden we begin 2019 een webshop voor bamboe tandenborstels, gemaakt van snel groeiend en makkelijk afbreekbaar bamboegras. Dat ging meteen ontzettend hard – ook omdat je de borstels door ons kon laten customizen en een naam erop kon laten zetten. Een succesvol cadeau! Dankzij de inkomsten van bamboetandenborstels.nl konden we eind 2020 – zonder eigen spaargeld of investeerders – het onlinewarenhuis openen.’
Die moet een steentje bijdragen aan een plasticvrije wereld?
‘Onze missie is dat over vijf jaar drogisterijen geen plastic flessen meer in de schappen hebben, want die zijn écht overbodig. We moeten in feite weer terug naar vroeger: het oude concept van een stuk zeep in een blikje. Plastic is een geweldig materiaal, waarmee je onder meer voedsel langer kunt bewaren. Maar het gebruik ervan is enorm uit de hand gelopen.
Volgens de Plastic Soup Foundation is vorig jaar wereldwijd 440 miljard kilo nieuw plastic geproduceerd. Het probleem is dat we het door de verschillende chemische samenstellingen vaak niet kunnen recyclen. Wat niet wordt verbrand, kan in het milieu belanden en uiteenvallen in minuscule stukjes. Daardoor eten we en ademen we uiteindelijk microscopisch kleine deeltjes in, wat slecht is voor de gezondheid. Microplastics worden bij mensen in de bloedbaan en zelfs in placenta’s gevonden.’
Toch lijken er inmiddels behoorlijk wat alternatieven voorhanden.
‘We willen het assortiment maximaal verdubbelen; dan blijft het behapbaar. Maar inderdaad, voor de inkoop van onze webshop verdrinken we inmiddels bijna in de keuzes.
Op technisch gebied zijn er volop ontwikkelingen. Zo bestaan er bijvoorbeeld bioplastics van onder meer zeewier. Dat zijn goede alternatieven die je helaas nog niet zo veel toegepast ziet. De Unilevers en Coca-Cola’s van deze wereld hebben er immers belang bij alles zo veel mogelijk bij het oude te laten.
Toch worden er wel al stapjes gemaakt. Zo zit er sinds ruim twee jaar statiegeld op kleine drankflesjes en rust Coca-Cola zijn flesjes sinds eind vorig jaar uit met doppen die eraan vastzitten, waardoor die minder snel in het milieu belanden. Daarbij geloof ik dat consumenten druk kunnen uitoefenen op de industrie en de overheid. Ik denk heus weleens: daar kom ik weer aan met mijn shampoobars … En toch kun je wel degelijk iets bereiken. Het is een kwestie van doorzetten.’
Ondertussen gaat het goed met NoPlasticPlease?
‘Vorig jaar was voor ons heel spannend. Met het einde van de coronapandemie leek ook het online shoppen een beetje voorbij. Desondanks steeg de omzet met 25 procent en gaan we dit jaar voor 50 procent groei.
We hebben veel terugkerende klanten en merken dat steeds meer mensen zich realiseren wat de schadelijke gevolgen zijn van al dat plastic. Inmiddels zouden we van onze webwinkel kunnen leven, maar nu heb ik nog een parttime baan ernaast als docent digitale marketing aan een hogeschool. Omdat ik dat leuk vind om te doen, maar ook omdat we de inkomsten uit het bedrijf weer investeren in NoPlasticPlease.’
Wat zijn de toekomstplannen?
‘Het werk groeit ons momenteel een beetje boven het hoofd. Het moet allemaal efficiënter, daarom zijn we nu bezig met nieuwe software. Ook willen we ons bereik vergroten en onze missie beter uitdragen. Daarbij biedt ons nieuwe platform ook mogelijkheden om met fietskoerierbedrijven in zee te gaan. Dan hoeven onze klanten straks ook minder last te hebben van bezorgschaamte.’
NoPlasticPlease.nl is partner ofwel ‘eco-angel’ van de Plastic Soup Foundation. Je kunt gratis hun app ‘My Little Plastic Footprint’ downloaden, die je helpt op een ‘plastic dieet’ te gaan.