Composteren

Als je zelf je compost maakt, dan heb je gratis een goede bodemverbeteraar. Maar doe je het verkeerd dan ontstaan de broeikasgassen methaan of lachgas. Met deze tips doe je het op de juiste manier.

Composteren volgens het MANGO-principe

Met dank aan Velt, de Vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren en bedenker van het MANGO-principe.

  • M

    Mengen Meng bruin (bijv. droge bladeren en takjes) en groen materiaal (grasmaaisel, vers groen tuinafval, vers keukenafval) in laagjes of door elkaar heen. Knip, snij of hak het materiaal eerst in kleine stukjes. Op milieucentraal.nl kun je checken wat wel of niet op de composthoop mag.

  • A

    Afdekken Dek een open composthoop af met karton of plastic zeil om vocht en warmte binnen te houden.

  • N

    Natmaken Voeg water toe met gieter of tuinslang als het materiaal te droog wordt. Als je in het materiaal knijpt moeten er wat druppels uitlopen.

  • G

    Grote hoop Maak een hoop van minimaal 1 kubieke meter.

  • O

    Omzetten Schep elke paar maanden de hele hoop om en verplaats hem van de ene compostbak naar de andere. In een derde compostbak zit de compost die al klaar is. Voeg zo nodig extra water toe. Methode 2: laat de hoop anderhalf jaar liggen. Binnenin de hoop heb je dan compost. Start een tweede hoop. Het grove, onverteerbare materiaal van die hoop, gooi je op deze tweede composthoop.

Geen tijd of plek voor een composthoop?

Een composthoop vergt best wat aandacht en je moet er ook de ruimte voor hebben. Heb je geen tijd of plek, overweeg dan een wormenbak of compostvat. Of verzamel al je tuinafval op een hoop, dek die af met een laagje aarde en zaai er pompoenen op. Na een à twee jaar heb je dan ook compost. Die bevat dan wel onkruidzaden.

Lees meer over: Duurzaam leven

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu