Daphne doet duurzaam

Natuurlijk willen we graag zonnepanelen installeren en spouwmuren isoleren om de planeet te redden. Maar we zien op tegen de kosten en het gedoe. Journalist Daphne van Paassen heeft inmiddels haar huis verduurzaamd. Wat heeft ze geleerd van drie jaar groen ploeteren?

Wat kun je doen? En wat kost dat? Aangestoken door de positiviteit van de start-upjongen haalde ik indertijd mijn woongegevens door de gratis scan die zijn bedrijf greenhome.nl had ontwikkeld (Milieu Centraal heeft inmiddels een vergelijkbare scan: verbeterjehuis.nl), om zo te achterhalen waar ik het best kon beginnen. Ik heb een tussenwoning uit 1895 in Haarlem met bijna overal hr++glas en een redelijk geïsoleerd dak, maar helaas geen spouwmuur (dat soort muren kunnen gemakkelijk worden geïsoleerd), geen vloerisolatie en een voordeur die klemde of kierde, al naar gelang het seizoen. Na een paar aanvullende vragen rolde er een glashelder advies uit: vloer isoleren, zonnepanelen installeren en daarna eventueel een (hybride) warmtepomp aanschaffen. Simpel. Kind kon de was doen. Geschatte kosten met aftrek van subsidie: rond de € 10.000, terugverdientijd minder dan tien jaar.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan