Hypotheekregels. Wie snapt het nog?

Moet je nou wel of niet je hypotheek aflossen? Geldt de renteaftrek van dertig jaar ook voor nieuwe leningen? Nooit eerder waren de hypotheekregels zó ingewikkeld. Gelddeskundige Wilma van Hoeflaken van RADAR+ praat met Michel Ligtlee, financieel beleidsadviseur van de Vereniging Eigen Huis.

JE EERSTE HUIS

Starters op de woningmarkt hebben het moeilijk. Er zijn veel te weinig huizen voor deze groep. En omdat de vraag groter is dan het aanbod, stijgen de prijzen. Bovendien is het niet makkelijk om de financiering rond te krijgen. Je kunt maximaal 100 procent van de waarde van het huis lenen. Dus kost het huis € 200.000? Dan is de hypotheek ook maximaal € 200.000. Dat kan een probleem zijn, want als je een huis koopt, komen daar kosten bij.

‘Je kunt niet méér lenen dan de waarde van het huis. De overdrachts- belasting en de kosten van de notaris zitten daar niet bij, dus je moet eigen geld meenemen’, zegt Michel Ligtlee, financieel beleidsadviseur van de Vereniging Eigen Huis. Deze zogeheten ‘kosten koper’ zijn zo’n 6 procent van de koopsom. Wie een huis koopt van € 200.000 moet dus op € 12.000 extra rekenen. Afgezien nog van het geld dat je nodig hebt voor verf, gordijnen, vloeren en de inrichting. Wat het niet makkelijker maakt, is dat jongeren vaak een studieschuld hebben. Die telt mee bij het vaststellen van de hypotheek. Hoe de berekening uitpakt hangt ervan af of het een schuld is in het oude studiefinancieringsstelsel of in het huidige. ‘Met een studieschuld van € 15.000 in het nieuwe stelsel kun je grofweg € 20.000 minder lenen’, zegt Ligtlee. Je moet de hypotheek in dertig jaar aflossen. De rente mag je dertig jaar lang aftrekken van de belasting.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan