Besparen met een schone wasmachine en droger
De wasmachine soppen: klinkt lichtelijk hysterisch, maar is nodig als je smetteloos schoon wilt blijven wassen. En als je toch bezig bent, check dan ook de droger.
Herstel de kookwas in ere
- Een maandelijkse kookwas (95°C) helpt de wasmachine schoon te houden. Mik er handdoeken, theedoeken, lakens en huishouddoekjes in of draai een lege trommel waarin je een handje soda of een vaatwastablet doet (niet in het zeepbakje gooien, dat kan beschadigen). Ook een optie: speciale wasmachinereiniger (o.a. van HG en Groenland, bij de supermarkt).
- Haal het zeepbakje eruit en spoel het onder stromend water af. Haal aangekoekte zeep weg met nat keukenpapier.
- Zet een teiltje voor de machine en haal het pluizenfilter eruit. Dat zit meestal onderin, achter een klepje aan de voorkant. Niet te vinden? Check (op internet) de handleiding. Spoel het filter onder een kraan en maak het met een natte lap en eventueel een flessenrager schoon.
- Reinig regelmatig de rubberen randen in de trommel. Dat gaat perfect met eerst wat keukenpapier en dan een nat lapje.
Stofzuig de droger
Als je er geen strikt onderhoudsritueel voor de droger op na houdt, is-ie zo stuk
- Haal na elke draai het pluizenfilter eruit en maak het schoon (veel kinderen vinden dit een topklusje).
- Boen regelmatig de overige filters schoon, kijk daarvoor in de gebruiksaanwijzing.
- Leeg de bak van een condensdroger op tijd en spoel af en toe de warmtewisselaar onder stromend water af.
- Zuig met regelmaat de roosters uit met de stofzuiger.
- Poets de trommel af en toe met een lap met een beetje schoonmaakazijn.
- Zorg dat de droger lucht krijgt: te weinig ventilatie en de thermostaat is zo vernield. Bovendien kan er brand ontstaan als-ie in een benauwd hokje staat te draaien. Deur open laten staan dus.
Niet te scheutig zijn met wasmiddel
Wasmachines blijven langer schoon – en dus werkzaam – als je:
- afwisselend waspoeder en vloeibaar wasmiddel gebruikt. Vloeibaar laat een vettig laagje achter waardoor de boel sneller verstopt, maar bij lage temperaturen is een vloeibaar middel wel handig, omdat het beter oplost.
- minder wasmiddel gebruikt. Hoe geavanceerder de machine; hoe minder water ’ie gebruikt. Gooi je er te veel wasmiddel in, dan krijg je een schuimeffect en loop je het risico dat de slangen dichtslibben.
- na elke was de wasmachine en het zeepbakje open laat staan. Zo ontstaat er minder snel schimmel.
Ranzig typje: vetluis
Als je altijd op lage temperaturen wast en uitsluitend vloeibaar wasmiddel gebruikt, is de kans groot dat er opeens een putlucht uit de trommel komt, bruine vlekken of grijzige strepen op je kleren ontstaan en die frisgewassen lakens allesbehalve naar bloemetjes ruiken. De oorzaak: vetluis, oftewel ongebreidelde bacteriegroei, met dank aan zeep-, huid- en haarresten. Die luis kan zich ook manifesteren als bruin-grijzige smurrie in de rubbers. Dezelfde drab zet zich ook vast in afvoerslangen, waardoor de was minder goed gespoeld en gecentrifugeerd wordt. Al poetsdrang?