Brandade: zachte puree van verse kabeljauw

Ondernemer Maarten van den Biggelaar (Big) houdt van koken, eten en een goed gesprek. En deelt graag zijn lekkerste recepten.

Misschien heb je dit weleens gegeten toen je op vakantie was in Noord-Italië, Zuid-Frankrijk of Portugal, waar deze puree van (gezouten) vis een populair voorgerecht is dat je eet met wat toast en een salade. 

Traditioneel wordt het gemaakt van bakkeljauw (gedroogde en gezouten kabeljauw die men vroeger zo conserveerde) die je vervolgens dagen moet weken in water om het zout te verwijderen.  Dit is een recept met een stuk verse kabeljauw dat binnen een paar minuten op een lekker stuk geroosterd brood (eventueel ingesmeerd met knoflook) gesmeerd kan worden. Het gerecht is zelfs iets verfijnder van smaak dan de traditionele versie. 

Ingrediënten voor 4 personen

  • klein kopje slagroom
  • klein kopje melk
  • 1 knoflookteen, fijn­gehakt
  • 2 tijmtakjes
  • 1 laurierblad
  • beetje nootmuskaat, gemalen
  • 2 kruidnagels
  • paar ansjovisfilets
  • 1 klodder boter
  • peterselie
  • stuk kabeljauw (2 ons)
  • 1 gekookte aardappel
  • paar pistachenoten 

Bestrooi met een beetje peterselie en een paar gehakte pistachenoten voor balans in de smaak én de presentatie

Bereiden

  • Maak een bouillon van de room, melk, boter, knoflook, ansjovis en de kruiden. Laat de smaken op een zacht vuur goed vermengen. Als je niet alle kruiden in huis hebt, is dat geen probleem. Geloof me, het blijft lekker. Als de ansjovisfilets niet oplossen in de room prak je ze een beetje kapot met een vork.

  • Voeg de kabeljauw toe en kook die zo’n 5 minuten mee in de bouillon, haal het laurierblad, de kruidnagels en de tijmtakjes uit de pan en snijd of prak de kabeljauw heel fijn.

    Prak ondertussen de gekookte aardappel heel fijn of haal ‘m door een pureeknijper en vermeng de puree met de bouillon.

    Laat nog even koken totdat het een mousse is geworden. Als het te dun is, laat je het mengsel nog even inkoken tot de gewenste dikte. Door het zetmeel van de aardappel gaat dat heel snel.

  • Laat afkoelen, breng eventueel op smaak met citroensap, zout, peper en peterselie. Wil je het nog wat smeuïger maken, voeg dan nog wat olijfolie toe.

  • Verwarm de oven op 180 graden. Leg sneden stevig brood in de oven en rooster 5 minuten. Draai om, smeer in met wat knoflook en besprenkel met wat olijfolie.

    Smeer de brandade ruimhartig op de toast.

Lees meer over: Goed eten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu