Blaasontsteking! Wat kan je eraan doen?
Er zijn vervelende kwalen waarmee je niet direct naar de huisarts sprint. Of waarvan de dokter zegt: ‘Kijk het nog even aan.’ Wat kun je zelf ter verlichting of zelfs genezing doen?
De symptomen
Heel vaak minibeetjes plassen, een branderig ‘scheermesgevoel’ als je plast, pijn in je onderbuik en/of troebele of vies ruikende urine – soms met wat bloed erin. Dat zijn allemaal klachten die kunnen wijzen op een blaasontsteking. Boosdoeners zijn bacteriën, vaak de E. coli. Als deze ‘poepbacterie’ via de plasbuis in de blaas komt en daar blijft zitten, kan de boel gaan ontsteken.
Vrouwen hebben vaker last van blaasontsteking dan mannen. Dat heeft vooral een anatomische reden. De vrouwelijke plasbuis is korter en ligt dichter bij de anus, waardoor de E. coli en andere bacteriën makkelijker in de blaas terechtkomen. Ook na de overgang kunnen vrouwen meer blaasproblemen krijgen. Dit heeft een hormonale oorzaak: de vermindering van oestrogeen zorgt ervoor dat de blaas kwetsbaarder wordt. Mannen met blaasontsteking hebben dezelfde verschijnselen als vrouwen, en kunnen daarnaast pijn hebben tussen de anus en balzak. Heb je als man klachten, dan moet je altijd contact opnemen met de huisarts.
Wanneer moet je wél alarm slaan?
In sommige gevallen is het onverstandig om zelf te dokteren. Als de blaasontsteking na een week niet over is, je koorts of pijn in je zij hebt en/of je rillerig, verward of misselijk voelt, moet je altijd overleggen met je arts. Deze symptomen zouden namelijk kunnen wijzen op nierbekkenontsteking, en die moet sowieso worden behandeld met antibiotica.
Overigens kan een soa ook blaasontstekingssymptomen geven, laat dat daarom uitsluiten als daar aanleiding voor is. Ook bij kinderen en mensen met diabetes, een verminderde weerstand of bestaande nier- of blaasproblemen moet je niet afwachten als ze blaasontstekingsverschijnselen hebben.
Zwanger? Dan heb je meer kans op complicaties: direct contact opnemen met de dokter dus.
De huisremedies
Het goede nieuws is dat blaasontsteking dikwijls binnen een week vanzelf overgaat, zonder dat je aan de antibiotica hoeft. Zo vergroot je de kansen op een snelle genezing.
-
Eten en drinken
Drink veel. Dit is echt regel nummer 1. Het is namelijk dé manier om de slechte bacteriën uit je blaas te spoelen en zo de veroorzakers te elimineren. Zorg dat je twee à drie liter op een dag binnenkrijgt. Water of thee zijn goede opties. Van supplementen zoals vitamine C en probiotica is niet bewezen dat ze werken; D-mannose (een natuurlijke suiker) lijkt wel te helpen bij de voorkoming van blaasontsteking. Cranberry’s zijn populair, maar daarvan staat alleen vast dat ze een preventieve werking hebben. Slik eventueel cranberrytabletten als je blaasontsteking vóór wilt zijn, dan heb je de hoogste concentratie te pakken. -
Naar de WC gaan
Ga meteen als je aandrang voelt. Zorg dat je rustig zit, zet je voeten plat op de grond en plas zo goed mogelijk uit. Hoe leger die blaas, hoe kleiner de ontstekingskansen. -
Seks
Plas direct na het vrijen. Zo raak je eventuele vervelende bacteriën die tijdens de daad in de plasbuis zijn gekomen meteen kwijt. Check ook je anticonceptie: condooms en een pessarium kunnen het risico op een blaasontsteking vergroten, vooral als daarbij zaaddodende middelen worden gebruikt. Die zorgen er namelijk voor dat er in de vagina minder melk- zuurbacteriën zitten, wat juist goede strijders zijn tegen de E. coli.
Houd je je aan dit beleid, dan kun je een blaasontsteking misschien de kop indrukken en in het vervolg wellicht zelfs voorkomen.
Meer info? Kijk op thuisarts.nl.