Antoinette maakt Zuurkoolsoep
Sommige mensen gruwen van zuurkool. Jammer, want het kan zo lekker zijn. Antoinette adviseert: maak dit soepje en overwin je zuurkool-angst.

Als kind was ik er bepaald niet dol op, maar tijdens een zwangerschap begon ik het lekker te vinden en de laatste jaren ben ik zelfs gek op zuurkool. Een variant op de gebruikelijke gestampte variant is deze soep. Wat milder van smaak zodat zelfs mensen die niet echt van zuurkool houden, dit soepje toch lekker vinden. Goed vullend en in maximaal een half uurtje klaar.
Ingrediënten voor 6-8 personen
- 1 grote winterpeen
- 2 stengels prei
- 500 gram aardappelen
- 4 groentebouillonblokjes
- 300 gram zuurkool
- 1 theelepel tijm (gedroogd)
- 1 eetlepel gehakte verse peterselie
Bereiden
- Schil de wortel en de aardappels, en was de groenten.
- Breng 2 liter water aan de kook.
- Voeg de in blokjes gesneden aardappel en de in ringen gesneden prei toe.
- Doe de bouillonblokjes erbij en laat ongeveer 10 minuten koken.
- Haal de pan even van het vuur en pureer, als de aardappel zacht is, met een staafmixer.
- Ondertussen snijd je de wortel in kleine stukjes en hak je de zuurkool fijn.
- Doe de wortel in de pan.
- Zet de pan weer op het vuur en kook nog een paar minuten zachtjes.
- Voeg tot slot de zuurkool toe en laat alles nog heel even sudderen.
- Roer de tijm door de soep, en strooi de gehakte peterselie erover.
Voor de liefhebber: een flinke lik mosterd maakt de soep extra pittig
-
Tip
Worstje erbij
Maak deze soep extra lekker met (vega) braadworst en/of (vega) spekjes. Braad ze even aan, snijd de worst in plakjes, en roer deze op het laatst door de soep. Doe hetzelfde met de spekjes, vergeet niet ook het braadvet (olie of boter) in de soep te gooien: dat geeft nog meer smaak.