Antoinette maakt citroentaart

Neem even de tijd en lap de calorieën voor een keer aan je laars. Dit is Antoinette’s ultieme zomertaart.

Hou je, net als ik, heel erg van citroen? Dan heb ik hier een recept voor een zomerse taart waar je gasten voor in de rij zullen staan en waar je je vingers bij opeet. Heerlijk friszuur met een intense citroensmaak. En let op: alle eieren worden geheel gebruikt, je moet er alleen vier splitsen. 

Ingrediënten

  • Nodig voor het deeg
  • 200 gram bloem
  • 120 gram koude boter, in blokjes gesneden
  • 80 gram suiker
  • 1 eidooier

  • Nodig voor de vulling
  • 2 theelepels bloem
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • zest (geraspte schil) van 2 grote citroenen
  • sap van 2 à 3 citroenen
  • sap van 1 kleine sinaasappel
  • 85 gram boter, in blokjes
  • 3 eidooiers
  • 1 heel ei

  • Nodig voor de meringue
  • 4 eiwitten, op kamertemperatuur
  • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
  • klein snufje zout
  • theelepeltje bloem

Bereiden

  • Kneed de ingrediënten voor het deeg zachtjes door elkaar. Voeg eventueel een theelepel koud water aan het deeg toe als het te stijf blijft.
  • Rol het deeg uit, en doe het in een (beboterde) vorm van ongeveer 22 cm doorsnee.
  • Druk het deeg goed aan, laat even rusten en zet het dan ongeveer 10 minuten in een oven op 180 graden.
  • Ondertussen doe je voor de vulling de suiker, de zest en de bloem in een pannetje.
  • Verwarm dit langzaam, terwijl je het sap van de citroenen en de sinaasappel erdoor roert. Blijf roeren terwijl je het op een zacht vuurtje even laat pruttelen.
  • Klop de eidooiers en het hele ei los, en voeg het toe aan het warme mengsel. Blijf even flink roeren, tot het mengsel wat dikker wordt.
  • Draai dan het gas uit.
  • Doe voor de meringue de eiwitten in een ontvette schaal, en klop ze, met het snufje zout, tot je pieken hebt.
  • Voeg dan de bloem toe, en beetje bij beetje de suiker. Zorg dat het eiwit mooi stijf blijft.
  • Haal de deegbodem uit de oven, stort het citroenmengsel erop, en daarna voorzichtig het eiwit. Begin bij de randen, en werk voorzichtig naar het midden zodat het eiwit niet inzakt.
  • Vervolgens zet je de taart nog 40 minuten in de oven totdat de meringue knapperig is en lichtbruin.
  • Laat de taart koud worden voordat je hem uit het blik haalt en snijdt.

  • Tip

    Als je het stijfgeklopte eiwit toevoegt, begin dan bij de randen en werk langzaam naar het midden zodat het eiwit niet inzakt.

Lees meer over: Antoinettes recepten

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu