Zweten

Natte plekken, een onaangename lucht: zweet kan behoorlijk onzeker maken. Zonde, want er zijn genoeg manieren om ook warme zomerdagen droog en fris door te komen.

Transpireren

Natuurlijke airco

Zweten kan ontzettend irritant zijn, maar het is een nuttig fenomeen. Zweetklieren treden in werking als je je inspant, bij hoge temperaturen of bij stress: het zweet verdampt op je huid en dat voorkomt oververhitting van je lijf. Waarom de een meer transpireert dan de ander, is niet duidelijk. Erfelijkheid lijkt wel een rol te spelen. Zweet je heel veel, dan heet dat hyper­hidrosis.

Ben je ineens meer gaan transpireren? Dan is er misschien iets anders aan de hand. Het komt bijvoorbeeld voor bij zwangerschap, de overgang, angstklachten, overgewicht of alcohol-, drugs- of medicijngebruik. Elk van deze oorzaken vraagt natuurlijk om een andere aanpak, liefst in overleg met een arts.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan