Smile! Mooi en gezond gebit

Een mooie lach met blinkend schone tanden geeft je een zelfverzekerd gevoel. Maar een mooi gebit en een gezond gebit zijn soms twee verschillende dingen. Alles over nieuwe technieken en behandelingen.

DEEL 1: MOOIE LACH

De gouden regels In The Journal of Human Resources constateerden onderzoekers in 2010 dat iemand met een goed gebit meer kans maakt tijdens een sollicitatiegesprek. Mensen kijken nu eenmaal graag naar iemand met mooie tanden. Inmiddels kan er heel veel, en wordt de omzet van de cosmetische tandheelkunde wereldwijd geschat op 28 miljard dollar. Maar wat is mooi? Amerikaanse tandartsen – want uit de Verenigde Staten komt de supersmile vandaan – hebben ooit een ‘gouden standaard’ bedacht voor de perfecte glimlach.

  • gezond roze tandvlees
  • geen onnatuurlijk witte tanden
  • de onderste rij tanden moeten ietsjes verborgen zijn achter de bovenste.
  • de middelste twee boventanden zouden iets langer moeten zijn dan de tanden ernaast

Plan de campagne

Veel tandartsen besteden aandacht aan de cosmetische kant van een gebit. Opwitten, een beugel, veneers… Het kan allemaal, en op elke leeftijd. Een cosmetische make-over wordt niet betaald door de extra tandverzekering. Het is hoe dan ook slim om de tandarts een ‘offerte’ te laten maken waarvoor eerst de stand van zaken goed wordt bekeken aan de hand van overzichtsfoto’s. Zijn er vullingen en kronen, wat staat er scheef, wat kan beter? De tandarts kan een mal laten maken die het perfecte gebit voorstelt. Daarmee kun je echt in spiegel zien wat een make-over zou kunnen opleveren.

In het gareel

De kaak krimpt met de jaren en dat kan scheefstaande tanden veroorzaken. Een beugel kan ook op latere leeftijd een gebit nog recht(er) zetten, en tegenwoordig zijn die beugeltjes bijna onzichtbaar. Een beugel wordt aangemeten met behulp van een computer en regelmatig aangepast tot de tanden goed staan. Tandarts Richard Kleinsman ziet wel een paar nadelen. Tussen de voorheen scheefstaande tanden komt veel ontsierende ruimte waar plak tussen kan komen. Slijtage aan de tanden die eerst over elkaar heen stonden wordt nu goed zichtbaar. In het ergste geval komen tanden los te staan, omdat ze in het bot bewegen. En na de beugel zit je vast aan óf een nachtbeugel óf er komt permanent een draadje achter de tanden en kiezen om te voorkomen dat alles in een mum van tijd weer scheef staat.

Een nieuwe smile van de tandarts

Veneers zijn een soort schildjes over tanden en kiezen die pijnvrij en zonder ingrepen een mooie lach opleveren. Tegenwoordig zijn veneers zo dun als papier, ze worden gemaakt van porselein. Om ze te bevestigen hoeft de eigen tand niet meer afgeslepen te worden. Zo’n ‘Non Prep Facing’ hoeft ook niet over de hele tand, er kunnen kleine correcties gemaakt worden. Veneers zijn ook goed nieuws voor blootliggende tandhalzen, want die worden bedekt en dus minder gevoelig. Omdat plak niet aan porselein hecht, kan de nieuwe lach goed schoon worden gehouden. Veneers worden muurvast geplaatst en gaan zo’n 25 jaar mee. De kosten? Ongeveer € 495 per tand.

Nu dat tandvlees nog

Ongezond tandvlees leidt vaak tot slechte adem. ‘Halitosis’ wordt veroorzaakt door bacteriën die eiwitten in het speeksel afbreken. Daarbij ontstaan zwavelgassen. De ‘slechte’ bacteriën zitten vaak op de tong (de wittige aanslag op het achterste gedeelte). Een tongschraper of zachte tandenborstel (die je alleen hiervoor gebruikt) schraapt na het poetsen de tong schoon.

Tips voor een mooie mond

  • Vooral witte wijn blijkt een glazuuroplosser, zeggen onderzoekers van de universiteit van Mainz, want het trekt nóg dieper in de tanden dan rode wijn. De oplossing is: poetsen na het drinken. Maar hoelang na het laatste glas? Dr. Guy Goffin van Oral Care: ‘Wacht twee uur of nog beter: poets vóór het drinken.’

  • Rauwe en dus knapperige groenten en noten helpen ook om tandsteen en tandplak te verwijderen, omdat ze tijdens het eten ervan langs de tanden ‘schuren’.

  • Eet producten die rijk zijn aan vitamine A (gekookt ei en kaas), C (rode paprika, kiwi), D (zalm, halfvolle melk), K (spinazie, broccoli), calcium (kaas, aardappelen) en fosfor (haring, banaan). Deze vitaminen en mineralen versterken het tandglazuur en verbeteren de aanmaak van speeksel.

  • Scrub je lippen af en toe zachtjes met een handtandenborstel om velletjes te voorkomen en kwijt te raken.

  • Kies, als je lipstick draagt, een tint met een blauwe ondertoon, zoals fuchsia, die tanden optisch witter maakt.

DEEL 2 Gezond gebit

De strijd tegen tandplak is ook goed voor de algehele gezondheid. Tandplak bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën en breekt de suikers en koolhydraten in de mond af tot zuur. Dit zuur verhardt tot tandsteen. Als dat niet wordt weggehaald, ontstaan ontstekingen die het kaakbot kunnen aantasten. Parodontitis heet dat. Als tandvlees stelselmatig bloedt bij het poetsen, is er iets mis. Ontstoken, bloedend tandvlees is niet alleen vervelend voor het gebit, het is slecht voor je hele gezondheid omdat het immuunsysteem in een constante alarmfase raakt. De bacteriën kunnen in de bloedbaan terechtkomen en problemen veroorzaken zoals hart- en vaatziekten.

Over stoken en ragen

Tanden hoeven niet spierwit en perfect recht en op de juiste lengte te zijn, zolang het gebit maar goed verzorgd is en je breeduit durft te lachen. Ga twee keer per jaar naar de mondhygiënist, vier keer als tijdens het ragen of flossen het tandvlees bloedt. Gebruik dagelijks ragers, bij heel nauwe ruimten flossdraad. De mondhygiënist kan de juiste grootte van de ragers bepalen. Houd ook de tandenborstel schoon en neem om de drie maanden een nieuwe.

Goed poetsen is het halve werk

Goed poetsen blijft de basis voor een gezond gebit. Minimaal twee minuten per poetsbeurt. Geen tijd? Maak tijd! Poets in elk geval ‘s avonds heel uitgebreid. ‘s Nachts kunnen de bacteriën en etensrestjes in de mond namelijk feestvieren, met alle gevolgen van dien. Poetsen is wel vaak het laatste station van de dag, dus haal het poetsmoment iets naar voren, bijvoorbeeld tijdens het televisiekijken. Een elektrische tandenborstel poetst beter dan een handborstel, helemaal als die tandenborstel ook meedenkt. De nieuwe Philips Sonicare 9900 Prestige (€ 299, philips.nl) detecteert poetsgewoonten met ‘SenseIQ-technologie’ en past vervolgens automatisch de instellingen aan.

Waarmee poetsen?

Tandpasta is de geleider, en ondanks alle mooie marketing- termen maar zo kort in de mond dat er geen wonderen zullen geschieden. Toch kan de juiste keuze helpen. Gebruik afwisselend een ‘plakremmende’ tandpasta (Perio Aid Intensive Care Gel, € 7,30, etos.nl) en een ‘opwittende’ (Ecodenta Whitening tandpasta met Black Charcoal, € 2,24 holland- andbarrett.nl), en zo nodig een ‘kalmerende’ (Elmex Sensitive, € 4,49). Oral Foam van Blue M met lactoferrine en xylitol is een dun schuim dat zich gemakkelijker door je mond laat verdelen en op moeilijke plekjes komt, zoals de randen van kronen (€ 14,95, deonlinedrogist.nl).

De kwestie tandvlees

Met het klimmen der jaren kan tandvlees zich terugtrekken en komen wortels van tanden en kiezen bloot te liggen. Omdat de glazuurlaag daar ontbreekt kunnen er gaatjes ontstaan door tandplak; wortelcariës wordt dat genoemd. Als daar niets aan wordt gedaan kan het leiden tot breuk of verlies van tanden en kiezen. Wortelcariës geeft nauwelijks pijnklachten, maar de tandarts of mondhygiëniste ziet het bij een controle. Een behandeling met fluoride of poetsen met een tandpasta met hoog fluoridegehalte (op recept) kan de cariës stoppen. Een tandvleestransplantatie kan soms voor herstel zorgen, en wordt onder lokale verdoving uitgevoerd door een parodontoloog.

Implantaten …

Op latere leeftijd kan de tandarts nog heel wat van een gebit maken. Richard Kleinsman pleit vooral voor een comfortabel gebit. Zijn er veel tanden en kiezen gesneuveld? Een implantaat is een schroefje van titanium en tegenwoordig ook vaak van het meer natuurlijke zirkonium. Het is te vergelijken met een ‘kunstwortel’, die op de plaats gezet wordt van de wortel van de tand of kies die verloren is gegaan.  … of kunstgebit? Een kunstgebit is vaak de beste oplossing als implantaten en bruggen te kostbaar worden of wanneer het kaakbot niet geschikt is voor meerdere implantaten. Er zijn in Nederland bijna drie miljoen Nederlanders met een volledig kunstgebit. Veel mensen schamen zich ervoor en verbergen zelfs voor hun partner dat ze een kunstgebit hebben. Maar als het aan Kleinsman ligt wordt een kunstgebit net zo gewoon als een leesbril. Het hoeft echt niet ‘nep’ te lijken of pijn te doen. Een ‘comfortabel’ gebit, van jezelf of van de tandarts, vindt hij het allerbelangrijkst – belangrijker dat die spierwitte tanden die je op social media of bij BN’ers ziet

Lees meer over: Gezond doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (1)

Annelies Van de Mortel
23-08-2022 om 17:23

Ja heel mooi allemaal , ik ben 61 en zit nu met Boven en onderbeugel ,
Je kan op 3 a 4 plaatsen een offerte laten maken maar geen een tandarts of orthondist , maakt een precies plaatje ….want er zouden misschien 3 a4 implantaten bij moeten of je knars je veel , je mond gaat niet ver genoeg open .
Ja dan weer een afspraak bij een Ghenatoloog , nog nooit over gehoord , en zo stijgt je bedrag want er moet nog een nachtbeugel bij en die tandpasta van meer als 5 euro is beter .
Waarom is dat zo en aan het einde van het liedje ben je het dubbele kwijt.
Dat zou ik wel eens willen weten , niemand kan hier antwoord opgeven
Eigenlijk vindt ik dit geld uit je zakken jagen , je kan het ook niet bij je zorgverzekering vragen , want die betalen nix
Groet Annelies van de Mortel

Praat mee