BB wondercrème

Make-up wordt steeds verzorgender en verzorgende producten lijken soms meer op make-up. Neem de BB-crème, daar hoeft geen dagcrème onder en geen foundation overheen. Ideaal spulletje? We testen er 5.

Wat is BB-crème?
BB-crème staat voor Blemish Balm. Blemish als in smetje, plekje, vlekje. De eerste BB werd gemaakt door Duitse dermatologen, die hun patiënten een sterk herstellende, hydraterende en iets camouflerende crème voorschreven na bijvoorbeeld een peeling. BB-crème belandde via via in Zuid-Korea, waar vrouwen voorop lopen als het gaat om cosmetica en cosmetische ingrepen. Ze gingen de Blemish Balm als dagelijkse verzorging gebruiken. Eerst de modellen en actrices, die de crème hypten als Europese wondercrème. En vervolgens kwam die hype naar Europa. Inmiddels heeft BB zo’n beetje zijn eigen schap, met ook BB-crèmes voor de ogen. Maar wat is er anders aan een BB-crème dan aan een gekleurde dagcrème?

Makkelijke multitasker
Een BB-crème is niet alleen verzorgend en gekleurd, hij is ook dekkend, en heeft vaak een hoge SPF. Het is dus een gekleurde dagcrème plus, die meer neigt naar een verzorgende foundation, met ingekapselde pigmenten die zich aanpassen aan de eigen huidskleur. Daarom zijn BB-crèmes er vaak maar in drie tinten, of zelfs maar in eentje. Een BB-crème is ook wat stroever dan een gekleurde dagcrème, waarschijnlijk door het zonnefilter dat erin zit. Maar door dat filter is het ook een fijne crème voor zomerse dagen. Een BB-crème is dus een multifunctioneel product, dat met de vingers wordt opgebracht en uitgesmeerd. Er hoeft dus geen dagcrème met SPF onder, en geen foundation overheen. En hij is handig om een gevlekt of verkleurd decolleté weer gladder en egaal te krijgen en tegelijkertijd tegen de zon te beschermen.

Kleur kiezen
Een BB met een gele ondertoon is het mooist voor de Europese huid. Een roze ondertoon maakt de huidskleur wat roder. Test de kleur niet op de hand maar op de binnenkant van de pols, en bekijk het resultaat na een kwartiertje in daglicht. De kleur zou moeten ‘verdwijnen’ op de huid, dus niet te zien zijn. Veel vrouwen maken de vergissing een te donkere tint te kiezen, waarmee ze er niet gezonder, maar juist vermoeider uitzien.

9

José test Vichy BB-crème capital soleil

€ 14,99
 • SPF: 50
 • Inhoud: 50 ml

Vichy is een Frans merk dat alleen bij apotheken wordt verkocht en boezemt daarom alleen al vertrouwen in. Bij mijn apotheek verkopen ze alleen de BB-crème met factor 50, van de zonnelijn. Waarom niet, denk ik, dan ben ik meteen alle dagen goed beschermd tegen de zon met deze dagcrème. De substantie komt nogal bruinig uit de tube, maar op het gezicht neemt-ie meteen de kleur van mijn lichte huid aan. Nee, als ik goed kijk in het daglicht zie ik toch een lichtgebruinde snoet. Fijn. In tegenstelling tot sommige andere crèmes met factor 50 smeert-ie lekker uit, en hij ruikt beschaafd naar zon en vakantie.

Het resultaat? Op de tube staat: crème onctueuze teintée, wat zoveel betekent als ‘fluwelige getinte crème’ en dat dekt behoorlijk de lading. De crème is egaliserend, maar is niet zo dekkend als een gewone foundation. Dat is wel zo prettig, want dan zie je er ook niet zo opgemaakt uit. Donkere kringen en rode vlekjes moeten nog wel aan het oog worden onttrokken met een concealer. In tegenstelling tot een andere BB-crème die ik hiervoor wel gebruikte (die van L’Oréal) rult hij niet en hij geeft ook een minder glad vernisje, wat wel zo natuurlijk oogt.

Pluspunt

 • De prijs, het natuurlijke resultaat, de hoge

Nadeel

 • Geen
8

Karin test VitaZing

€ 37,50 (o.a. bij Douglas)
 • SPF: 15 Energy-Boosting Moisturizer
 • Inhoud: 50 ml

Een moisturizer die hydrateert, beschermt, je huid laat glanzen en je een gloed geeft die je normaal hebt na een weekje vakantie. Dat belooft Origins VitaZing. Het product heeft een SPF 15-filter, dus het beschermt ook nog tegen de zon.
De crème heeft een heerlijke, lichte geur die snel vervliegt, en het smeert lekker uit. Je hebt er niet veel van nodig voor een mooi effect. Nu heb ik een vrij droge huid dus ik vond de volle structuur heel prettig, maar ik kan me voorstellen dat dit anders is als je een vettere huid hebt. Ik reageer nogal snel overgevoelig op crèmes, maar daar had ik bij deze crème geen last van.
De kleur krijgt het product pas bij aanraking van de huid. Het geeft een prachtige lichte glans en een heel natuurlijk egaliserend effect. Meer geschikt voor mensen die van een lichte basis houden (zoals ik) dan als je wat zwaarder te werk wilt gaan. Het is geen foundation, maar kan wel prima dienen als basis voor een (mineralen)poedertje als je dat gebruikt. Verwacht geen wonderen wat betreft het wegwerken van vlekjes: dit product is heel subtiel. Gebruik je normaal een foundation, dan vind je het effect wellicht niet groot genoeg, maar ik vond het juist prima zo. De kleur is heel naturel, zeker niet aan de gele kant.

En het moet gezegd: het houdt prima. Het blijft de hele dag stabiel zitten, zelfs als ik ben wezen sporten en me in het zweet heb gewerkt, is het resultaat nog steeds egaal. Geen strepen of vlekken.

Pluspunt

 • Een beetje vettig, een mooie glans, een mooie enigszins transparante kleur en het ruikt heerlijk. Maar beschreven voordelen (uitgezonderd de geur) kunnen ook nadelen zijn, afhankelijk van je huid en je wensen.

Nadeel

 • Het is niet echt goedkoop, maar ik vind wel dat de crème waar biedt voor mijn geld. Ik blijf deze nog wel een tijdje gebruiken.

De B van Blemish (verdoezelt vlekjes) en de B van Balm (verzorgt de huid)

7

Judith test Nude Magique BB Cream van L’Oréal Paris

€ 14,99
 • SPF: 12
 • Inhoud: 30 ml

Het product belooft 24 uur lang een gehydrateerd, vlekkeloos en natuurlijk resultaat te geven. Er zit slechts SPF 12 in, maar alle beetjes helpen, denk ik dan maar. Ik smeer een beetje op de binnenkant van mijn pols, daar is de huid lichter dan op de bovenkant van je hand en kun je beter zien of de tint past bij je teint. En natuurlijk of het product één wordt met mijn huidskleur, want dat is wat je wil van een goede BB. Helaas is na een kwartier en zelfs na een paar uur nog steeds een lichtbruine, naar oranje neigend stukje huid van mijn pols te zien.
Dan ga ik toch maar mijn gezicht insmeren, dat is redelijk bruin gekleurd na een weekje vakantie. Op mijn gezicht is het resultaat mooier. De make-up (ik ervaar deze crème veel meer als een foundation dan een dagcrème) egaliseert en ligt er zeker niet dik op. Een lelijk pigmentvlekje wordt onzichtbaar. Omdat het wel een beetje stroef aanvoelt, gebruik ik de volgende dag eerst mijn gewone dagcrème en daarna de BB-crème. Voelt een stuk lekkerder aan, maar nu is het resultaat me een tikkie te glanzend. En tegen mijn opvliegers en de daaropvolgende rode kop die ik zo’n vijftien keer per dag krijg, is de BB-crème niet opgewassen. Maar daar weet ik wat op. Een jaar geleden heb ik CC-crème ontdekt, het nieuwe zusje van BB. Ook van L’Oréal Paris, ook hydraterend, ook SPF 12, ook € 14,99. Maar beter geschikt voor mijn huid, die nu eenmaal snakt naar de twee C’s van Colour Correction om de roodheid te camoufleren.

Pluspunt

 • Prima om vlekjes en plekjes te verdoezelen.

Nadeel

 • Het doet z’n werk op zich goed, maar mijn huid ziet er beter uit als ik CC-crème gebruik.
7

Anne-Marie test Prep+prime BB beauty balm

€ 29 (o.a. bij maccosmetics.nl en Douglas)
 • SPF: 35 light plus
 • Inhoud: 40 ml

De BB-crème die ik ga testen, is van MAC. Een cosmeticamerk dat ik vooral ken om zijn duizelingwekkende hoeveelheid kleuren lippenstift. De tint laat ik uitzoeken door een vriendelijke verkoper aangezien er ongeveer 9 verschillende schakeringen zijn (waaronder een paar ‘limited edition’-tinten). We komen uit op de ‘licht plus’. Met zijn geoefende visagistenvingers heeft hij het er in mum van tijd op zitten en zie ik er bepaald beeldig (en vlekkeloos!) uit. De volgende dag breng ik het (uiteraard) zelf aan. De crème of ‘beauty balm’ smeert een beetje stroef uit. Als ik te veel op mijn huid uitsmeer, ontstaan er rulletjes en bij te weinig lijkt het niet te dekken. Hmm, een beetje oefenen waarschijnlijk. In het licht van de badkamer zie ik een glad snuitje zonder vlekken, maar het oogt wel wat gelig. Op straat kom ik vriendin B tegen, die meteen roept: ‘Heb jij make-up op?’. Het lijkt erop dat de BB-crème dus niet goed in mijn huid is ‘verdwenen’, wat wel de bedoeling is. Ik was eerlijk gezegd vergeten dat ik het op had. Een goed teken. Het voelt natuurlijk aan en ruikt neutraal. Ik check mezelf in het daglicht. Ik snap wat ze bedoelt, maar vind het resultaat er mooi en natuurlijk uitzien. Misschien is het voor iemand die normaal alleen dagcrème gebruikt een slagje te dekkend, maar dat los ik op door het de volgende morgen een beetje te mengen met mijn gewone dagcrème.
Resultaat: een mooie, egale dekking.

Pluspunt

 • Zuinig in gebruik, blijft lang zitten, ziet er natuurlijk uit en neutraliseert goed.

Nadeel

 • € 27,95 is niet goedkoop.
6

Ingrid test BB-cream Miracle Skin Perfector van Garnier

€ 9,95 (o.a. bij Kruidvat)
 • Inhoud: 50 ml

Wat me meteen opvalt als ik de verpakking bestudeer, is dat er geen SPF in zit. Dat vind ik een nadeel. Als je op een zonnige dag nog een laagje zonbescherming nodig hebt, bovenop een crème wordt het mij allemaal wat te shiny. En dat terwijl ik best een normale huid heb. Op een zonnige dag zou ik het dus zeker niet gebruiken. Het volgende wat me opvalt, is dat het heel lekker fris ruikt. Het smeert ook goed uit, voelt zacht aan en is makkelijk te verdelen. De BB-crème is behoorlijk bruinig van kleur. Ik ben dan ook een beetje bang dat het een behoorlijk bruine tint gaat opleveren. Maar het zorgt juist voor een stralende teint die er best gezond uitziet. Mijn huid lijkt na het aanbrengen eigenlijk wel egaler. Wel ga ik er te veel door glimmen. Ik heb dan ook beslist een laagje poeder nodig om de boel wat te matteren. De hydratatie van de crème is prima. Mijn huid voelt de hele dag niet droog aan. Er verschijnen geen rode vlekjes of velletjes. Maar wanneer je echt pigmentverschillen hebt in je huid, denk ik dat de dekking te licht is. Dan zal je echt een foundation nodig hebben.

Pluspunt

 • Mijn huid voelt de hele dag niet droog aan.

Nadeel

 • Jammer dat ik er zo van ga glimmen en dus poeder nodig heb. Ook jammer dat er geen beschermingsfactor in zit.
Lees meer over: Getest

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (1)

Ilvy Lens
01-07-2024 om 13:06

Jammer dat er geen biologische producten worden getest.

Praat mee