Kun je iets doen tegen pigmentvlekjes?

Beautyredacteur Karen van Ede verwondert zich al jaren over alles wat de industrie op het gebied van anti-aging aanprijst. Zelf spreekt ze overigens liever van pro-aging. In deze rubriek onderzoekt ze wat wél en wat niet werkt. Deze keer: pigmentvlekjes.

Je zou toch denken dat ik als beautyjournalist beter weet en me altijd goed heb beschermd tegen zonneschade. Niets is minder waar, getuige de parelketting van pigmentvlekken die zich heeft gemanifesteerd in mijn hals, de grote bruine stippen op mijn handen, en de vlekjes onder mijn ogen. Ook op mijn neus heb ik een nieuw vlekje, pontificaal op het puntje. Ik smeerde toch braaf met een crème met zonnefilter tussen maart en oktober? Wel braaf, maar niet zorgvuldig genoeg. En ook niet om de twee uur. En zeg eens eerlijk, wie doet dat wel?

Toch is dat nodig met reguliere zonbescherming, omdat die in twee uur tijd door de zon wordt afgebroken of anders wel wordt afgewassen of -geveegd. Een mineraal filter heeft een langere levensduur, maar is vaak wat stugger en geeft een wit waasje. Wat een gedoe. Omdat ik me ook veel te laat realiseerde dat mijn hals, decolleté en handen ongemerkt veel zonlicht vangen – uv-straling komt door ramen en kleding heen! – heb ik dus best wat zonneschade opgelopen in de vorm van pigmentvlekken.

Denk ook aan hals, decolleté en handen!

karen

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan