Loethe: “Zo overleef je een depressie”

Onderzoeksjournalist Loethe Olthuis is haar leven lang al depressief. Therapieën losten niets op. Antidepressiva wilde ze niet omdat ze bang was dat ze er duf en dik van zou worden. Sinds ze wél een ‘happy pil’ slikt, is haar leven wat lichter. Ze vertelt wat wel en niet helpt. En, de goede kant: door haar depressie is ze een actieve, creatieve, empathische doorzetter met zelfspot geworden. “Als ik iets niet ben is het gek!”

Ik lag op mijn rug in het gras. Het was hoogzomer, Ik had vakantie en de lucht was blauw. Ik was vijftien. En ik wilde alleen maar dood. Dat was mijn eerste echte kennismaking met depressie. Ja, ook voor die tijd had ik last van stemmingswisselingen, maar nooit zoals toen. Ik had ook niet kunnen bedenken dat dit het begin was van een gevecht dat de rest van mijn leven zou duren. Al zijn de laatste paar jaar wel een stuk lichter, met dank aan mijn ‘happy pil’: een antidepressivum. Een verademing, ik wilde dat ik daar veel en veel eerder mee was begonnen.

Wat ik wél heb gedaan: therapie gevolgd. Jarenlang en verschillende soorten. Heeft het geholpen? Deels. Het heeft me zeker handvatten gegeven om anders met mijn depressies om te gaan. Om de onderliggende oorzaken te begrijpen en te herkennen wat de ‘triggers’ zijn. Ik voelde me gesteund en minder eenzaam, doordat mijn therapeute altijd achter me stond. Maar oplossen, nee. Het punt is dat een depressie voor iedereen anders is en soms ook andere oorzaken heeft. Eenzaamheid en een gevoel van isolement horen er vrijwel altijd bij. Maar je kunt je bijvoorbeeld somber, verdrietig en uitzichtloos voelen of juist boos en gefrustreerd. Soms heb je fysieke problemen: hartkloppingen, extreme vermoeidheid, hoofdpijn. Je depressie kan zijn ontstaan door een jeugdtrauma, zoals misbruik of verwaarlozing. Door ellendige ervaringen, zoals het verlies van een geliefde of zelfs van een baan. Een depressie kan erfelijk zijn. Meerdere oorzaken is ook mogelijk: bij mij waren de depressies een combinatie van erfelijkheid met een flinke snuf jeugdtrauma.

Als een razende aan het werk

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan