Zo maak je zelf yoghurt

Zelf yoghurt maken is niet moeilijk en het is vaak lekkerder dan yoghurt uit de winkel.

Glas yoghurt op een geblokt tafellaken met muntblaadjes
Zelfgemaakte yoghurt

Je krijgt ‘standyoghurt’, die je kunt doorroeren om ‘gewone’ yoghurt te krijgen. De bereidingswijze voor gewone of plantaardige yoghurt is hetzelfde. Voeg voor een dikkere yoghurt wat melkpoeder en/of een lepeltje suiker toe of laat de melk tegen de kook aan een halfuur iets indampen.

In een paar lepels van een goede, biologische yoghurt zitten genoeg melkzuurbacteriën om je yoghurt te ‘starten’; of voeg een speciale yoghurtstarter toe. De uitdaging is om de yoghurt acht tot tien uur op een gelijkmatige temperatuur te houden tot je hem (bijna) dik genoeg vindt. Boven de 45 °C gaan de melkzuurbacteriën dood, bij afkoelen onder de 40 °C duurt het alleen langer voor de yoghurt stijf is. In de ijskast stijft hij nog na.

Er zijn speciale yoghurtmakers maar ook broodbakmachines met een yoghurtfunctie. Een oven op een lage stand (‘lampjesstand’) werkt ook en ten slotte kun je ook een schone, geurloze thermoskan gebruiken. ‘s Zomers is een zonnige plek op het aanrecht vaak al prima.

nodig

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan