Eetbare bloemen

Bloemen geven je huis en tuin kleur. Wist je dat je ook je bord er een stuk vrolijker mee kunt maken? En veel soorten smaken nog lekker ook!

Vrouwenhand met bakje gevuld met witte en blauwe vioolbloemetjes.

Er zijn best veel bloemen die eetbaar zijn. De ene soort smaakt wat lekkerder dan andere, maar smaak is subjectief. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld een taart of lekkere salade af te maken met fleurige bloemetjes? Het gezegde luidt niet voor niets ‘Het oog eet eerst’. Het is leuk om, nu er steeds meer bloemen hun kopjes opsteken, op onderzoek uit te gaan.

Niet alle bloemen zijn eetbaar

Het is vanzelfsprekend belangrijk dat je alleen bloemen op je bord gebruikt die hiervoor speciaal zijn gekweekt op een zo biologisch mogelijke manier. Het is dus niet aan te raden om langs de bloemist te gaan of de berm in te duiken om daar een bosje te plukken. Er kunnen bestrijdingsmiddelen of andere vervuiling op zitten. En niet te vergeten: er zijn ook veel bloemen die je absoluut niet moet eten, zoals een narcis of een iris, simpelweg omdat ze giftig zijn.

Eetbare bloemen-weetjes

 • 1

  Bieslook is een bekend kruid waarvan ook de bloemen eetbaar zijn, maar ook de bladeren en bloemen van zijn in het bos groeiende neef daslook is een lekker pittige aanvulling in je salade. Of maak er een lekkere pesto van! Het bevat zowel vitamines (A en C) als mineralen (calcium, kalium en magnesium) en is rijk aan voedingsvezels. Daslook lijkt trouwens op het giftige lelietje-van-dalen. Ruikt het blad naar knoflook, dan is het daslook.

 • 2

  Eetbare bloemen zien er niet alleen leuk uit, maar ze bevatten ook nog eens veel gezonde stofjes als vitaminen, mineralen en antioxidanten.

 • 3

  Ook de bloemen van groenten en kruiden zijn eetbaar. Denk bijvoorbeeld aan de bloemetjes van courgette, pompoen en broccoli. Je zult merken dat de bloemetjes dezelfde smaak hebben als de groenten of het kruid, alleen dan in mildere vorm.

 • 4

  Als je eetbare bloemen zelf wilt zaaien, kun je het beste voor biologische zaadjes kiezen en dito potgrond. Daardoor weet je zeker dat ze nóg meer gezonde stoffen bevatten.

 • 5

  Omdat eetbare bloemen tegenwoordig een grote populariteit genieten, zijn er online allerlei lekkere recepten te vinden. Kijk eens op smulweb24kitchen 0f bloemen.org

 • 6

  Bewaar eetbare bloemen in de koelkast, maar was ze vooraf niet (wel voor gebruik) en eet bij voorkeur alleen de bloemblaadjes.

Zelf kweken

Omdat eetbare bloemen populair zijn, zijn er meerdere webshops om ze te bestellen, zoals eetbarebloemenshop.nl of eatme.nl. Kopen is zeker een mogelijkheid, maar zelf kweken in tuin of bloembak kan natuurlijk ook. Zadenmixen vind je onder andere ook bij bol.com. Dat geeft dubbel plezier: eerst kleur in je tuin en vervolgens op je bord. En daarbij doe je insecten ook nog een groot plezier, want die hebben al die bloemen hard nodig om te overleven.

Mooie felgekleurde bloemen op je bord

Een voorbeeld van een bloem die je prima kunt eten, is de Oost-Indische kers. De bloemen ervan smaken lekker pittig, een beetje zoals radijs of mosterd. En de mooie felle kleuren doen het niet alleen goed op een salade, maar ook op de borreltafel. Je kunt de bloemen namelijk heel goed vullen met bijvoorbeeld een beetje smeerkaas. Het blad van de Oost-Indische kers zit boordevol vitamine C, D en E, ijzer en kalium. Nog een voordeel van een Oost-Indische kers in je tuin of op het balkon is dat luizen, witte vlieg, wortelvlieg en het koolwitje er in groten getale op af komen (en daardoor andere planten met rust laten). Wel even goed wassen voor gebruik dus! Slakken houden daarentegen weer helemaal niet van de pittige smaak van de plant en die hou je zo op afstand.

Nog meer eetbare bloemen

 • Viooltjes, waarvan sommige soorten ook nog heerlijk ruiken. Je kunt ze op een salade of dessert doen, maar ook meekoken in de groentesoep.

 • Korenbloemen die je niet alleen aantreft in het prachtig blauw, maar ook in het wit en gemengde variaties. Gedroogd zijn deze bloemetjes ook lekker in de thee.

 • Rozen en dan vooral de rode en geurende soorten. Je kunt de blaadjes mooi suikeren  en serveren als snoepje of er heerlijke rozenthee van maken.

 • Goudsbloemen kun je toevoegen aan je salade, maar ook als kleurstof meekoken met rijst. De smaak is licht peperig, maar niet dominant.

 • Vlierbloesem. De prachtige witte bloemetjes doen het erg goed in romige toetjes, taarten en beignets. Je kunt er ook heerlijke siroop van maken.

Lees ook deze bijlage
Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Goed eten en Leuke dingen doen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu