Nationale Bijentelling

In april 2024 vindt voor de zevende keer de Nationale Bijentelling plaats. Ditmaal geen weekend maar een tiendaagse telling, van 15 t/m 24 april kun je meedoen door een half uur bijen te tellen in je tuin of op het balkon of op een groene plek in de buurt.

@ naturalis.nl

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Door meerdere jaren achter elkaar te tellen, kunnen trends in bijenpopulaties van tuinen ontdekt worden en invloeden zoals weer uit worden gesloten.

De helft van de bijna 360 bijensoorten in Nederland is bedreigd. 34 soorten zijn in Nederland verdwenen. Ook voor mensen heeft dit grote gevolgen. Tachtig procent van de eetbare gewassen is namelijk afhankelijk van bestuiving door bijen en andere insecten.

Bron: nationalebijentelling.nl. 2022

Zo doe je mee

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Op de website nationalebijentelling.nl vind je het telformulier en een bijengidsje met duidelijke afbeeldingen. Daarmee kan iedereen de zestien verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen herkennen. Tellen kan ook direct in de tuin met een smartphone of tablet.

Zo werkt het

 • 1

  Tel een halfuur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig – of in ieder geval droog – moment.

 • 2

  Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet op het (online) telformulier.

 • 3

  Uitgeteld? Voer jouw resultaten in op nationalebijentelling.nl

 • 4

  Je hebt tot zondagavond 20.00 uur om je resultaten in te voeren.

Nationale Zaaidag op 22 april

Op 22 april is het Nationale Zaaidag. Bedenker van de dag is imker Pim Lemmers. Op deze dag wordt je opgeroepen om van jouw buurt een paradijs voor bijen en vlinders te maken. Vul een bloembak, maak een geveltuintje, of verander de ruimte rond een boom in een feestje voor de beestjes! Check meer tips en inspiratie op Guerillagardeners.nl.

Lees ook deze bijlage

Dit artikel is geactualiseerd op 20 april 2023.

Dit is een bijlage van:

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan