Iedereen een elektrische auto. Of toch nog even wachten?

Steeds meer mensen kopen een elektrische auto. Sterker: er komt een tijd dat je niet anders meer kunt. Maar we blijven nog vaak twijfelen. Kun je er wel lange stukken mee rijden? Ben je met de torenhoge stroomprijzen wel voordeliger uit? En hoeveel zuiniger is het nu echt?

Kun je inmiddels een behoorlijk lange rit maken zonder tussentijds opladen?

‘Er zijn nu bijna 100 elektrische auto’s op de markt, dus daar kun je geen eenduidig antwoord op geven’, zegt tech-expert Jeroen Horlings, auteur van het boek Alles over elektrische auto’s. ‘Mercedes heeft elektrische modellen die ruim 800 kilometer kunnen rijden. Een nieuwe Tesla haalt gemakkelijk 600 kilometer. Dan heb je het over grote, dure auto’s met een nieuwe generatie accu’s. De kleinere, goedkoopste elektrische modellen blijven steken op ongeveer 170 kilometer. Kijk je naar het gemiddelde van de nieuwe modellen bij elkaar, dan kom je uit op een actieradius van ongeveer 300 tot 350 kilometer. Dat wil zeggen dat je 300 tot 350 kilometer kunt rijden zonder dat je onderweg hoeft te stoppen om op te laden.’

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan