Hoe is het met de woningmarkt?

De rente is hoger, de huizenprijzen lager. Hoe gaat dat verder? En is dit het beste moment om een huis te kopen? Expert Oscar Noorlag: ‘Als de hypotheekrente stabiel blijft en de inkomens stijgen, is de kans redelijk groot dat de huizenprijzen weer gaan stijgen.’

Dit jaar is de rente vrij stabiel, maar vorig jaar is de rente enorm gestegen’, zegt Oscar Noorlag, woordvoerder van Van Bruggen Adviesgroep. Begin vorig jaar lag de hypotheekrente rond de 1 procent. Inmiddels ligt de rente tussen de 4 en 5 procent. De rente­stand bepaalt je maandlasten. Hoe hoger de rente, hoe meer je per maand betaalt. Tegelijkertijd zijn de huizenprijzen met zo’n 6 procent gedaald, vergeleken met vorig jaar. ‘Dalende prijzen zijn een gevolg van de stijgende rente’, zegt Hans André de la Porte, woordvoerder van de Vereniging Eigen Huis. Kort door de bocht: als de rente hoger is, kun je minder hypotheek krijgen. Dus ga je minder ver met bieden. Daardoor gaan de huizenprijzen omlaag.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan