Hogere WOZ-waarde

Inmiddels hebben mensen met een koophuis hun WOZ-beschikking weer gekregen. Veel mensen schrikken van het hoge bedrag en maken bezwaar. Dat is niet altijd een aanrader.

De beschikking die je dit jaar krijgt is gebaseerd op de geschatte waarde van je huis op 1 januari 2022. Het hangt af van de regio waar je woont, maar gemiddeld is die huiswaarde op de WOZ- beschikking (onroerende zaakbelasting) 17 procent gestegen in vergelijking met het jaar ervoor. Elk jaar maakt 1 tot 2 procent van de huizenbezitters bezwaar tegen de WOZ. Als je googelt op ‘bezwaar WOZ’ vind je allerlei bureaus die daar een goede boterham aan verdienen, maar bezwaar maken kun je ook makkelijk zelf. Je vindt bijvoorbeeld handige voorbeeldbrieven bij de Vereniging Eigen Huis (veh.nl). Bovendien hoef je bij sommige gemeenten niet meer officieel bezwaar te maken, maar kun je bijvoorbeeld in een mailtje aangeven dat de gemeente de waarde van je huis te rooskleurig inschat. Daarmee is de kous nog niet af, maar het gaat minder formeel. Ongeveer de helft van de bezwaren wordt gehonoreerd.

Dit is een EXTRA artikel

Dit EXTRA artikel is alleen te bekijken voor abonnees. Maak eenvoudig een account aan en kies het abonnement dat het best bij je past. Je krijgt direct onbeperkt toegang tot alle artikelen!

Maak een account aan