Hogere WOZ-waarde

Inmiddels hebben mensen met een koophuis hun WOZ-beschikking weer gekregen. Veel mensen schrikken van het hoge bedrag en maken bezwaar. Dat is niet altijd een aanrader.

De beschikking die je dit jaar krijgt is gebaseerd op de geschatte waarde van je huis op 1 januari 2022. Het hangt af van de regio waar je woont, maar gemiddeld is die huiswaarde op de WOZ- beschikking (onroerende zaakbelasting) 17 procent gestegen in vergelijking met het jaar ervoor. Elk jaar maakt 1 tot 2 procent van de huizenbezitters bezwaar tegen de WOZ. Als je googelt op ‘bezwaar WOZ’ vind je allerlei bureaus die daar een goede boterham aan verdienen, maar bezwaar maken kun je ook makkelijk zelf. Je vindt bijvoorbeeld handige voorbeeldbrieven bij de Vereniging Eigen Huis (veh.nl). Bovendien hoef je bij sommige gemeenten niet meer officieel bezwaar te maken, maar kun je bijvoorbeeld in een mailtje aangeven dat de gemeente de waarde van je huis te rooskleurig inschat. Daarmee is de kous nog niet af, maar het gaat minder formeel. Ongeveer de helft van de bezwaren wordt gehonoreerd.

Soms is bezwaar maken nuttig

Mensen maken vaak bezwaar tegen de WOZ- waarde omdat deze waarde bepalend is voor verschillende belastingen. De onroerendezaak­belasting (OZB) die je aan de gemeente moet betalen, is een percentage van de WOZ-waarde. Gemeenten bepalen de hoogte van de OZB zelf. Ook het eigenwoningforfait hangt af van de WOZ-waarde. Het eigenwoningforfait is het bedrag dat je bij je inkomen moet optellen omdat je een eigen huis hebt. Dat is in 2023 voor een gemiddeld huis 0,35 procent van de WOZ-waarde.

Ook als je een huis erft heb je belang bij een lagere WOZ-waarde. Hoe minder het huis waard is, hoe minder erfbelasting je betaalt. Verder is een lage WOZ-waarde gunstig voor mensen die een huis of studio voor hun studerende kind hebben gekocht en dat aan hun kind willen verkopen. Zij willen hun kind daar doorgaans niet de hoofdprijs voor laten betalen, maar ze mogen het huis niet zomaar voor een zacht prijsje overdoen aan hun kind. Dan wordt het een schenking en daarover moet schenkbelasting betaald worden. Maar het huis verkopen voor de WOZ-waarde mag wel, ook als die veel lager is dan de werkelijke marktwaarde.

Een hoge WOZ-waarde kan juist fijn zijn

Toch kan het ook zijn dat je juist belang hebt bij een hoge WOZ-waarde. Dat speelt als je ouders gescheiden zijn en samen met hun nieuwe partner een huis hebben gekocht. Dat is een situatie die vaak voorkomt. Als je vader of moeder overlijdt, krijg je waarschijnlijk niets in handen. De nieuwe partner mag meestal in het huis blijven wonen en jij krijgt je erfdeel pas als deze partner overleden is. Maar bij het overlijden van je vader of moeder wordt al wel vastgesteld wat jouw erfdeel is. Dat gebeurt op basis van de WOZ-waarde. Dan is een lage WOZ-waarde misschien niet zo gunstig. Het maakt jouw erfdeel kleiner en dat werkt door in de meerwaarde die er de komende jaren waarschijnlijk bij komt. Daardoor zullen de kinderen van de nieuwe partner van je vader of moeder uiteindelijk meer gaan erven.

Een hoge WOZ-waarde kan ook gunstig zijn voor je hypotheekrente. Die is gebaseerd op de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis. Naarmate het huis meer waard is, loopt de bank minder risico. Als de bank je indeelt in een lagere risicoklasse en je minder rente hoeft te betalen, kan je dat elk jaar opnieuw honderden euro’s schelen.

Financieel columnist Jannie Benedictus noemde in Het Financieele Dagblad nog een reden om geen bezwaar te maken. Stel dat je je huis wilt verkopen. Dan moet je aan de koper melden of je ooit bezwaar hebt gemaakt tegen de WOZ- waarde. Als de koper dat bezwaarschrift wil zien, krijgt hij alle argumenten om flink onder te bieden op een presenteerblaadje aangereikt. Plus: een hoge WOZ-waarde is sowieso niet slecht als je je huis wilt verkopen.

Een hogere WOZ-waarde kan ook voordelig zijn

  • Als je een huis erft heb je belang bij een lagere WOZ-waarde. Je betaalt dan minder erfbelasting.

  • Je mag het huis dat je kocht voor je kind voor de WOZ-waarde aan dat kind verkopen.

  • Een hoge WOZ-waarde kan gunstig zijn voor je hypotheekrente.

Lees meer over: Rondkomen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om het beste van je leven te maken! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu