Test je financiële veerkracht

Hoe weet je of je financiële buffer groot genoeg is? Erica Verdegaal en Marieke Henselmans schreven hiervoor een echt doeboek. Je kunt een test doen om te zien hoe je ervoor staat. Dat betekent serieus werken: je moet lijstjes invullen met je inkomsten, je uitgaven, je schulden, de waarde van je huis, je pensioenopbouw. Maar als je dat gedaan hebt, heb je inzicht in je financiële situatie en weet je hoe je die, als dat nodig is, kunt verbeteren. 

Erica Verdegaal en Marieke Hensemans schreven een financieel doeboek.

De auteurs hanteren de vuistregel dat je drie tot zes keer je maandinkomen op de bank moet hebben staan als geld dat je direct kunt opnemen. Want stel dat je fiets, de wasmachine en de dakbedekking alle drie tegelijk stukgaan. Of de wasmachine én je auto. Zij adviseren dus een ruimere buffer dan het Nibud. Daar zit wat in. Zeker voor zzp’ers is een buffer van drie tot zes keer je inkomen helemaal niet gek. De coronacrisis heeft laten zien dat je inkomen letterlijk van de ene op de andere dag volledig kan wegvallen. Ook maakt het voor de financiële weerbaarheid van zzp’ers veel uit of ze een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben en/of meedoen aan een broodfonds. Als je zoiets niet hebt geregeld, heb je sowieso een buffer nodig om een paar maanden – of langer – zonder inkomen op te vangen. Op zzp’ersplatform ikwordzzper.nl staat een uurtariefcalculator. Dat is een handig hulpmiddel om te berekenen wat je uurtarief moet zijn als je een buffer wilt opbouwen. Of als je genoeg geld wilt verdienen om behalve een buffer ook geld opzij te zetten voor je pensioen of arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Hoe financieel weerbaar ben jij?

Geef JA of NEE als antwoord op de volgende stellingen:

  • Ik geef meer uit dan er binnenkomt
  • Mijn huis staat onder water
  • Mijn (aflossingsvrije) hypotheekschuld is 80 procent (of meer) van de WOZ-waarde
  • Als de hypotheekrenteaftrek wegvalt, kom ik in de problemen
  • Ik heb consumptieve schulden
  • Ik moet nog grote bedragen betalen aan de belastingdienst
  • Ik ben zzp’er, ondernemer of flexwerker
  • Ik heb een minimuminkomen
  • Meer dan 40 procent van mijn/ons inkomen gaat op aan huur
  • Ik kan soms niet slapen vanwege de geldzorgen
  • Ik ben het overzicht over mijn geldzaken kwijt
  • Ik ben een zzp’er zonder buffer of arbeidsongeschiktheidsverzekering
  • Wij staan op het punt te gaan scheiden
  • Ik ben pas mijn baan kwijtgeraakt
  • Door de coronacrisis is mijn omzet gehalveerd of stilgevallen
  • Na mijn 67ste krijg ik alleen AOW

Code rood. Wanneer je op één van de vragen ja hebt geantwoord én je hebt minder dan vier maandinkomens spaargeld direct beschikbaar, dan is je code rood. Hoe meer vragen je met ja hebt beantwoord, hoe onzekerder je situatie.

Code geel. Wanneer je op één van de vragen ja hebt geantwoord én je hebt vier of meer maandinkomens spaargeld beschikbaar, dan is je code geel. Hoe minder vragen je met ja hebt beantwoord, des te zekerder je situatie is.

Code groen. Antwoordde je nee op alle vragen, dan is je code groen en je situatie zeker.


Over het boek

Elke crisis is per definitie verwarrend en komt altijd onverwacht, want elke keer is er een andere reden voor de inzinking, schrijven financiële experts Erica Verdegaal en Marieke Henselmans in hun boek Crisis. Wat te doen? Van rood naar groen. Volgens de auteurs vergeten we het leed van een crisis snel, waardoor een nieuwe crisis opeens veel dramatischer lijkt dan zijn voorgangers. Volgens hen beleefde Nederland sinds 1958 acht grote en kleine recessies, dus gemiddeld twee per vijftien jaar, die we allemaal weer te boven zijn gekomen. Een recessie is geen Titanic, maar meer een griepgolf, vinden zij. In het boek staan veel korte interviewtjes waarin mensen vertellen hoe ze de crisis van 2008 te boven zijn gekomen of wat ze deden om geld over te houden om hun hypotheek sneller af te lossen. Het is ook een doeboek: door zelf aan de slag te gaan en lijstjes in te vullen, krijg je inzicht in je eigen financiële situatie en hoe je die, als dat nodig is, kunt verbeteren. Crisis. Wat te doen? Van rood naar groen, Erica Verdegaal en Marieke Henselmans.

Dit is een bijlage van:
Lees meer over: Rondkomen

Registreer nu bij RADAR+

RADAR+ biedt waardevolle tips om gezond te blijven van lijf & geest! Maak nu een gratis account aan en lees meteen meer!

Registreer nu

Log in om de reacties te lezen (1)

Yan Kasanwidjojo
27-03-2023 om 11:03

Gelet op de huidige situatie waarin Nederland c.q. de wereld-Europa verkeert, vind ik zo'n boek wel handig voor een ieder. Ongeacht of zij zich financieel wel of niet kunnen permitteren.

Praat mee